Hlavní obsah

Český film Protektor se představil v Londýně na filmovém festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Úspěšný český snímek Protektor režiséra Marka Najbrta měl ve středu 28.10. mezinárodní premiéru na filmovém festivalu v Londýně. Režisér byl s prvotní reakcí místního publika velmi spokojen.

Foto: archiv, Novinky

Jana Plodková ve filmu Protektor

Článek

"Mezi diváky bylo hodně Čechů, což je při takových projekcích v zahraničí běžné a není to typická ukázka myšlení zahraničního publika," řekl po promítání a debatě s diváky Najbrt. Ocenil ale, že snímek vyprovokoval obecenstvo k živé debatě a že lidé nakonec začali diskutovat i mezi sebou.

Protektor líčí manželství, které se po okupaci Československa v roce 1939 ukáže jako rasově smíšené - rozhlasového redaktora a jeho židovské manželky. Výtvarně výrazný film vrcholí po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha zápletkou kolem kola jednoho z atentátníků. Hlavní role zahráli Jana Plodková a Marek Daniel.

Protektor se nyní chystá na další festivaly. "Nabídek je spousta, daleko těžší je ale dostat film do distribuce," řekl Najbrt. "Teprve tam se ukáže, jak se k němu staví zahraniční publikum," dodal s tím, že o prodeji filmu do zahraničí se jedná, ale "ještě není nic pod smlouvou".

Producent Milan Kuchynka ze společnosti Negativ Film Production řekl, že v jednání je distribuce filmu v Británii a Irsku. V následujících měsících pak má být Protektor promítán na mezinárodních filmových festivalech v Atlantě, Denveru, Jeruzalémě a Palm Springs.

Nominace na Oscara

Česká filmová a televizní akademie navrhla Protektora, dva dny po jeho premiéře, k nominacím na Oscara. Americká filmová akademie přitom často oceňuje právě filmy z období druhé světové války nebo zabývající se holokaustem.

Podle Najbrta ve výběru tématu ale nebyl záměr orientovat se na zahraniční publikum. "To téma nás oslovilo samo od sebe. Vždy jsme se historií zabývali a zjistili jsme, že se chceme vyjádřit k protektorátu, tedy k době, která má co říci i současnosti," řekl Najbrt. "Nemysleli jsme v žádném smyslu na to, jak bude fungovat na české ani zahraniční publikum. Ani to neumíme odhadnout. Sázíme na poctivost našeho záměru a doufáme, že si své diváky najde."

"Za protektorátu se nalomil charakter národa, který byl před tím relativně spojen ideou první republiky. Pak následovalo období komunismu, to vše souvisí s tím, co žijeme v České republice dnes," řekl režisér, který film napsal spolu s Robertem Geislerem a Benjaminem Tučkem.

Najbrta fascinuje například slogan Klid na práci, který se poprvé objevil za Heydricha a postupně se znovu a znovu objevoval až do 90. let. "Měli jsme potřebu se tím probrat," dodal.

Z hlediska filmového příběhu scenáristy nadchly dva momenty - to, že hlavním hrdinou bude reportér rozhlasu a že půjde o zápletku s kolem, které souvisí s atentátem. "To byly dva hlavní impulzy, proto jsme film udělali," řekl Najbrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám