Hlavní obsah

Filmový festival o setkávání Evropy s buddhismem chystají v Brně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního listopadu začne v Brně filmový festival Buddhové na Flédě, který nabídne filmy o tibetském buddhismu. Tématem letošního ročníku je setkávání západní kultury s buddhismem a vzájemná výměna zkušeností.

Článek

V rámci festivalu poběží např. film Země Guru Rinpočheho (režie Eckhard Feist), cestopisný dokument o skupině evropských buddhistů, která podniká poutní cestu do himálajského království.

Další film, Poutníci a kouzelníci, natočil Khjence Norbu, tibetský lama, jenž se stal režisérem a proslavil se debutem Pohár. Ten byl uveden i na festivale v Karlových Varech.

Podle tiskové zprávy jsou Poutníci a kouzelníci prvním filmem, který byl v Bhútánu natočen na filmový pás. Ve filmu nevystupují žádní profesionální herci, pouze místní obyvatelé. Hlavním hrdinou je mladý úředník Dundup, který touží odejít z Bhútánu do západního světa. Ocitne se však na cestě s dalšími poutníky – buddhistickým mnichem, prodavačem jablek a jeho dcerou. Hlavní dějová linie road-movie se prolíná se starou bhútánskou legendou.

Historie i současní jogíni

Jedním z prvních seriózních filmů o buddhismu byl dokument Arnauda Desjardinse Poselství Tibeťanů: Buddhismus (1966), který si rovněž našel místo v programu. Naopak k nejnovějším patří Jogíni v současném Tibetu a Ze života 17. Karmapy Thaje Dordžeho.

Zážitek z filmů doplní i diskuze s Thomasem Schmidtem a Marií Przyjemskou, kteří natočili Jogíny v současném Tibetu.

Festival se koná v klubu Fléda a vstup na jedno představení stojí 60 korun. Na všechny 250 korun. Více informací na stránce www.buddhovenaflede.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám