Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Miloslav Švandrlík

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pražské Thomayerově nemocnici v pondělí zemřel prozaik a humorista Miloslav Švandrlík. Bylo mu 77 let. Uvedla to Česká televize.

Článek

Miloslav Švandrlík patřil k předním českým humoristům a satirikům. Známý je především jako autor Černých baronů. Knížka s podtitulem Válčili jsme za Čepičky se vtipnou formou trefovala do Pomocných technických praporů, kam byli zařazováni politicky nespolehliví vojáci a kde sloužil i on sám. Dílo bylo zfilmováno a po Listopadu napsal Švandrlík několik pokračování. Román byl později převeden i do podoby seriálu.

Velkou popularitu si získal i jako spoluautor kreslených vtipů, na nichž spolupracoval s kreslířem Jiřím Winterem Nepraktou. S tím také napsal řadu dětských komiksů z pravěku Sek a Zula, jejichž dalším hrdinou byl brontosaurus Puňťa.

Z dalších děl stojí za zmínku série příběhů o žácích Kopytovi a Mňoukovi, sbírka hororových černohumorných povídek Drákulův švagr i humoristický román z Afriky Doktor od jezera Hrochů, na jehož filmové podobě v současnosti pracuje režisér Zdeněk Troška.

V šedesátých letech také napsal několik humorných příběhů z prostředí trampů.

Švandrlík se narodil 10. srpna 1932 v Praze. Studií na DAMU po dvou letech zanechal a poté se stal režisérem Vesnického divadla. Nakonec si zvolil dráhu spisovatele.

Výbor z díla Miloslava Švandrlíka
Z chlévů i bulvárů - 1960
Krvavý Bill viola - 1961
Od Šumavy k Popokatepetlu - 1962
Hrdinové a jiní podivíni - 1969
Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky - 1969
Drákulův švagr - 1970
Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka - 1973
Doktor od jezera Hrochů - 1980
Muž, který se topil - 1985
Vražda mlsného humoristy - 2000
Hajlující upír - 2006

Reklama

Výběr článků

Načítám