Hlavní obsah

Nesnadný úkol, jak přilákat filmaře zpět do Česka

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přilákat zpět zahraniční filmové štáby, které přinášely České republice milióny korun a v posledních letech odešly za lepšími podmínkami, by měl vládní program podpory filmového průmyslu, který schválil kabinet Jana Fischera.

Foto: ČTK

Mezi filmy, které se natáčely v Česku patři například i Van Helsing,ve kterém si zahrál hlavní roli Hugh Jackman.

Článek

Investorům by se mohla vracet až pětina nákladů vložených do „kulturně kvalitního“ filmu nebo televizního seriálu. „Cílem je motivovat zahraniční i domácí produkce k investicím na území ČR, zajistit zakázky firmám v souvisejících službách i ve výrobě, zaměstnat kvalifikované odborníky a vytvořit krátkodobá pracovní místa,“ uvedla k návrhu, který předložilo ministerstvo kultury, vedoucí jeho tiskového oddělení Viktorie Plívová. Tvůrci však budou muset před radou ministerstva obhájit, že je jejich dílo přínosné pro kulturu.

Částka asi 400 miliónů korun nezatíží státní rozpočet, neboť se bude týkat kapitoly ministerstva kultury. Za rok se tedy vyčerpá za předpokladu, že budou investovány alespoň dvě miliardy. Po vrácení schválené částky by tedy zůstalo v Česku ještě 1,6 miliardy korun plus další peníze z daní, které tu štáby nechají za ubytování, stravování, pohonné hmoty.

Možná se blýská se na lepší časy

„Je to výborná zpráva, na kterou jsme dlouho čekali,“ řekl k tomu Právu producent Pavel Strnad a vysvětlil: „Nejde jen o to, že o vrácení vložených prostředků mohou žádat i čeští filmaři, ale především o to, že návrat zahraničních štábů by znamenal zachování povážlivě se hroutící infrastruktury. Jsou tu ateliéry, technika, štáby s vynikajícími odborníky. To vše nemohou sami čeští filmaři udržet,“ dodal Strnad.

V návrat věří i studio Barrandov, kde odliv pocítili velmi výrazně. „Zejména v posledních dvou letech jsme na absenci podpory doplatili,“ řekla Právu Monika Veselá ze služeb pro zahraniční producenty a dodala: „Jezdíme i do Hollywoodu a tam jediná otázka opravdu byla, kdy to bude, protože dnes už je finanční stránka filmu důležitější než profesní. Všichni nám přitom říkali, jaká je to škoda, protože u nás jsou špičkoví profesionálové.“

Na otázku, zda věří v návrat zakázek, odpověděla: „Musíme být optimisté. Myslím, že pro ně máme vytvořeny za předchozích patnáct let skutečně výborné pracovní podmínky.“

Reklama

Související články

Dokumenty Jana Špáty v kinech i na DVD

Filmy dokumentaristy Jana Špáty budou českému divákovi zase o kousek blíž. Výběr Špátovy tvorby je nyní digitálně zrestaurovaný a dostupný na DVD pod názvem...

Výběr článků

Načítám