Hlavní obsah

Pražské kino Ořechovka se mění v multifunkční prostor, otevře se za půl roku

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednosálové kino na pražské Ořechovce, které promítá filmy již od 20. let minulého století, několik měsíců nevítá žádné diváky. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce. Historický biograf by měl být znovu otevřen za půl roku. Majitelé z něho chtějí mít multifunkční prostor.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Kino Ořechovka je už čtyři měsíce mimo provoz. Uvnitř probíhá rozsáhlá rekonstrukce.

Článek

Žánrové filmové přehlídky, divadelní představení nebo televizní ateliér, k tomu všemu by v budoucnu měly sloužit prostory malého kina, které se nachází ve vilové čtvrti Ořechovka v Praze 6. Současný majitel chce investovat do nové podoby biografu několik miliónů korun.

Do těch prostor už nikdo minimálně dvacet let nic nedal, jsou úplně vybydlené,
Lubomír Procházka, NAP Production<br/>

"Ale je to tu nádherné a byla by škoda, kdyby to zahálelo,“ řekl Lubomír Procházka z firmy NAP Production, která má nyní kino v pronájmu.

Společnost, která se zabývá filmovou kulturou, převzala chátrající kino od bývalé provozovatelky zařízení Zuzany Bönischové. Ta ho vedla řadu let. Biograf podporovala i radnice šesté městské části, jejíž snahou bylo tuto kulturní památku udržet v chodu; ze svého rozpočtu uvolnila téměř jeden milión korun.

„Bylo to na týdenní festival Sbohem, opono, který byl v lednu v kině uveden u příležitosti pádu železné opony. Měl úspěch. Pak však ale paní Bönischová přestala komunikovat,“ řekla radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová s tím, že už ji několik lidí kontaktovalo s dotazem, proč biograf nepromítá. 

Reklama

Výběr článků

Načítám