Hlavní obsah

Irglová s Hansardem po rozchodu vydávají novou desku

Česká hudebnice Markéta Irglová s irským muzikantem Glenem Hansardem na konci října vydají novou desku. Zatímco předchozí album The Swell Season ještě nahrávali jako pár, novinku nazvanou Strict Joy tvořili po svém rozchodu. Informoval o tom dnes deník The New York Times. Dvojice v roce 2008 získala Oscara za píseň Falling Slowly ze soundtracku k úspěšnému filmu Once.

Foto: Milan Malíček, Právo

Glen Hansard a Markéta Irglová v Karlových Varech, když ještě spolu chodili.

Článek

"Řekla bych, že normální by bylo na chvíli si jeden od druhého odpočinout a nevídat se. Ale měli jsme společnou hudbu, a tak jsme byli nuceni přenést se přes své pocity a spory," uvedla Irglová.

Dále podle deníku podotkla, že jí nevadí, pokud se o desce bude mluvit jako o "rozchodovém albu". "Kdybych byla rozervaná kvůli tomu, co se stalo, jak to pokračovalo a co z toho vzniklo, pravděpodobně by vše šlo velmi těžko. Náš základní vztah ale vždycky bylo přátelství a hudba," dodala.

The New York Times poznamenávají, že byť mezi dvojicí, která vystupuje pod názvem The Swell Season inspirovaným knihou Prima sezona Josefa Škvoreckého, již nyní není patrný smutek, přinejmenším některé písně alba odrážejí dramatické okamžiky. V písni Fantasy Man se například zpívá o konci vztahu dvou milenců, kteří "tancovali na obou ostřích nože".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Písničkáři Markéta Irglová a Glen Hansard

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Podle Hansarda jim nahrávání desky i o tom, co se dvojici stalo, pomohlo rozchod překonat. "Myslím si, že když vejdete do temnot a zpíváte o svém smutku a o své ztrátě, opravdu o tom zpíváte, zpíváte pravdu svého smutku. Když si to pak přehráváte, může to přinést jenom dobro," řekl hudebník.

Podle deníku nahrávka neodráží jenom proměnu jednoho páru, ale i zvuku. Zatímco dříve Irglová a Hansard vystupovali jako dvojice hrající na piano, respektive kytaru spolu s několika hráči na smyčcové nástroje, nyní ji doplňují i muzikanti z další Hansardovy kapely - irských The Frames. Zvuk je tak nyní mnohem plnější, podotýkají The New York Times.

Novou desku Strict Joy dvojice nahrála v Bridgeportu ve státě Connecticut v domácím studiu producenta Petera Katise. Ve Spojených státech vyjde 27. října. Devatenáctého ledna by Irglová a Hansard měli vystoupit v newyorské Radio City Music Hall.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám