Hlavní obsah

Filmaři a hudebníci v Praze ušetří, když úředník uzná, že jsou nekomerční

Novinky, Stanislav Dvořák

Praha 1 stanovila nová pravidla pro natáčení filmů, videoklipů a také reklam v centru Prahy a v úterý je představila novinářům. Úředníci podrobně rozpracovali pravidla regulující chování umělců ve velmi atraktivní oblasti, kde se pro množství aut a lidí téměř nedá pohybovat. Zároveň si ale nechali možnost výjimky - když se úředník rozhodne, že je umělec nekomerční, dá mu slevu. A nemusí to konzultovat s filmovými nebo hudebními odborníky.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

V centru Prahy by chtěl natáčet každý, ale jen někteří dostanou slevu.

Článek

V otázce slev, které může radnice sama udělit, se skrývá čertovo kopýtko nových pravidel. Starosta Prahy 1 Petr Hejma uvedl, že zájem o natáčení je velký (209 zájemců jen za rok 2008). Logicky se tedy musí vybírat nějaký poplatek, protože zadarmo by chtěl točit každý a v centru Prahy se už teď dá sotva normálně žít pro neustálý provoz, hluk a zkažený vzduch.

Úředník tedy může rozhodnout, že "nekomerčním" udělí slevu. "Dokument přece poznáme," tvrdí starosta a problém dál nechce rozebírat. O žádné širší diskuzi s odborníky se prý neuvažuje. Stačí, když např. režisér či producent videoklipu přesvědčí úředníka, že jeho písnička je nekomerční, a má vyhráno. V oficiálních pravidlech není napsáno nic o tom, že se úředník s někým musí poradit. 

Jak nekomerční je dokument?

Starosta uvedl jako příklad nekomerčnosti dokument, ale nezvážil otázku, jestli je dokumentární film skutečně automaticky nekomerční. Při tom je známa řada příkladů komerčních dokumentů, které vydělávají milióny.

Nabízí se také další příklady. Proč by měl být hudební videoklip komerčnější než dokument? Je přece řada klipů, u kterých by každý hudební kritik potvrdil, že nemají šanci vydělat. Ať už pro neznámost interpreta v českém prostředí, nebo proto, že jde o příliš náročné umělecké dílo, které většina televizí nepochopí a odmítne.

Stížnost filmařů: místní nás vydírají 

Jinak nová pravidla přinášejí řadu potřebných věcí, které ulehčí život obyvatelům Prahy 1. Filmaři budou muset každého včas informovat o natáčení a dokonce musí zajistit i dostupná náhradní parkovací místa, pokud ta původní zaberou místním. Samozřejmostí je úklid lokality po skončení natáčení.

Starosta Hejma potvrdil, že zatím žádný občan Prahy nepřišel na radnici s žalobou kvůli filmařům a přitom zřejmě i zůstane.

Monika Kristlová s Asociace producentů v audiovizi si naopak postěžovala, že místní obchodníci nejednají s filmaři v rukavičkách, přestože jim tito nahrazují ušlý zisk. "Obchodníci dostávají dvojnásobek až trojnásobek toho, co vydělají, a někdy se uchylují až k vydírání," uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám