Hlavní obsah

Francouzští snílci AIR přijedou do Prahy s novým albem Love 2

Novinky, olk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární francouzské elektronicky naladěné duo AIR přijede po několika letech opět do Prahy. V magické datum 12. 12. představí v klubu SaSaZu nejen své nejlepší skladby, ale i novou, opět zasněnou desku Love 2, která vyšla v Evropě 5. října.

Článek

Elektropopová dvojice AIR, kterou tvoří Nicolas Godin a Jean-Benoít Dunckel, vznikla už v roce 1995 spojením prvních písmen slov Amour, Imagination a Réve neboli Láska, Fantazie a Sen. Jejich hudební tvorba by se dala charakterizovat žánry jako ambient, elektronika, pop, trip-hop či downtempo.

Už jejich první půlhodinová deska Premiers Symptômes z roku 1997 naznačila, že jejich hudba rozbouří stojaté vody i daleko za hranicemi. První opravdovou bombou byla druhá deska Moon Safari z roku 1999, která obsahuje nezapomenutelné hity jako Sexy Boy, All I need, Kelly watch the Stars nebo You make it easy. V roce 2000 následoval nijak zvlášť opěvovaný soundtrack The Virgin Suicides.

Zpět na výsluní se AIR dostali v roce 2001 se skvělým albem 10,000 Hz Legend plným ambientní a přesto přímočaré elektroniky. Do pamětí se nesmazatelně vryli hity jako Radio #1, Lucky and Unhappy či People in the City. Očekávaně menší ohlas měla kompilace remixů stejného alba vydaná o rok později, na nichž skladby přeměnili DJové jako Mr. Oizo či The Hacker.

:. AIR - ukázka z nového alba Love 2

Doposud asi nejúspěšnějším albem je v roce 2004 vydané album Talkie Walkie, které je dokonalé od začátku až do konce a obsahuje skladby jako Venus, Cherry Blossom Girl, Run, Surfing on a Rocket nebo pohodovou Alpha Beta Gaga. O něco slabším albem je o tři roky později vydané Pocket Symphony, které sice obsahuje skladby jako Once Upon a Time, Napalm Love nebo Mer du Japon, ale na kvality předešlého nedosahuje.

Novinkou tohoto roku je celosvětově začátkem října netrpělivě očekávané album Love 2, které vesměs navazuje na předchozí Pocket Symphony a to především svojí náladou, která je opět snivá, ladná a jen decentně elektronická. Na desce se sice vyskytují silné skladby jako úvodní Do The Joy, svižná Love nebo nijak překvapující Sing Sang Sung, ale posluchač se ani poněkolikáté neubrání pocitu, že tomu albu něco chybí. Je-li to větší kreativita, vokály či větší odvaha, kdo ví.

Velké hvězdy světové ambientní elektroniky si můžete naživo poslechnout 12. prosince v klubu SaSaZu od 21 hodin v rámci jejich evropského turné. Vstupenky jsou k dostání v běžných předprodejích za cenu od 990 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám