Hlavní obsah

Funková legenda Kool and the Gang v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejstarších R'n'B skupin na světě, jejíž historie sahá až do první poloviny šedesátých let, si konečně našla cestu k českým fanouškům. Chytlavá taneční hudba Kool and the Gang včetně notoricky známých hitů Celebration a Jungle Boogie (zazněla ve filmu Pulp Fiction) rozhýbe pražské Sasazu 28. října.

Článek

Kool and the Gang vznikli prapůvodně v New Jersey roku 1964 pod názvem Jazziacs. Tehdy ale hráli úplně jinou hudbu.

V roce 1969 je Gene Redd přijal pod křídla labelu De-Lite Records a už první eponymní album řádně provětralo tehdejší R hitparádu. V sedmdesátých letech měli úspěch s hity jako Jungle Boogie a Hollywood Swinging. Podle některých kritiků byl tato éra jejich uměleckým vrcholem. Koncem sedmdesátých let začali dělat disko a kritika se od nich částečně odvrátila.

Osmdesátá léta ale také přinesla řadu dobrých písniček - Celebration, Get Down on It a nebo Cherish. Mladá generace posluchačů funku si ovšem našla nové idoly (Prince, Kravitz, RHCP) a na "Kool" se trochu zapomínalo.

Skupina se přesto ještě jednou vrátila v plné polní. Dopomhla jim k tomu souhra náhod a filmový režisér Quentin Tarantino, který je milovníkem sedmdesátých let. Do svého filmu Pulp Fiction proto zařadil mimo jiné i slavné Jungle Boogie a přiblížil tak Kool and the Gang další generaci fanoušků (podobný osud potkal i zpěvačku Dusty Springfield).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám