Hlavní obsah

Román oceněný Man Bookerovou cenou vyjde česky za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický román Wolf Hall, za který dostala autorka Hilary Mantelová v úterý prestižní literární Man Bookerovu cenu pro rok 2009, vyjde příští rok česky. Vydání knihy v překladu Zuzany Dejmkové připravuje nakladatelství Argo, plánuje ho na druhou polovinu roku 2010.

Článek

Román je situován do 20. let 16. století a líčí vzestup Thomase Cromwella na dvoře krále Jindřicha VIII. "Wolf Hall je výjimečnou knihou: je to skutečně velký anglický román, ve kterém se protíná psychologie jednotlivce a politika," uvedli porotci ceny.

Sedmapadesátiletá Hilary Mantelová je autorkou 11 knih, literární pocty se jí ovšem doposud vyhýbaly, zatím se dostala pouze do užšího výběru na Orange Prize a Commonwealth Prize.

Už v roce 1974 začala Mantelová psát román o francouzské revoluci. Kniha vyšla až roku 1992 pod názvem A Place of Greater Safety (Bezpečnější místo). První román s názvem Every Day is a Mother's Day (Každý den je Den matek) jí vyšel roku 1985. Po něm následovala řada titulů, které získaly uznání kritiky a vynesly jí nominaci na řadu britských literárních cen. V některých podobně jako v A Place of Greater Safety zpracovává historickou látku, například v románu The Giant, O'Brien (Obr O'Brian).

Oceňovaný román Fludd zasadila do odlehlé a uzavřené katolické vsi, kterou obrátí naruby příchod tajemného cizince. K dalším jejím dílům patří například temná groteska Beyond Black (Víc než černá) o ženě, působící jako profesionální médium, navenek šťastné, ale pronásledované vnitřními démony, nebo memoáry Giving Up The Ghost (Zbavit se ducha), ve kterých mimo jiné píše o vleklé chorobě, která ji od mládí pronásleduje.

Nejvýznamnější ocenění

Porotci Man Bookerovy ceny vybírali ze šesti nominovaných knih. Mezi nimi byl i román Simona Mawera Skleněný pokoj inspirovaný osudy známé brněnské vily Tugendhat. Nejuznávanější cena pro anglicky píšící romanopisce s sebou nese prémii 50 000 liber (asi 1,5 miliónu korun).

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, je nejvýznamnějším oceněním pro anglicky píšící autory mimo USA. Uděluje se za nejlepší román roku občanům zemí britského Společenství a Irska. Byla založena před 40 lety v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám