Hlavní obsah

V neděli se v Praze bude dražit Kupka

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli na pražském Žofíně čeká investory do umění další atraktivní aukce, kterou připravila společnost 1. Art Consulting Brno–Praha. Nejcennější položkou je kvaš Františka Kupky s názvem Nepravidelné tvary (Stvoření) z roku 1911, jehož dražba začíná na částce 2,4 miliónu korun.

Článek

Jde o dílo z Kupkova nejlepšího období, které ho představuje jako průkopníka abstrakce a bylo vystaveno v Paříži a Curychu. Soukromým investorem bylo zakoupeno před několika lety v zahraničí.

Další nabídce dominuje Zátiší s rybou od Emila Filly za 1,2 miliónu, obraz od francouzského malíře André Deraina za 850 tisíc a Hlava projektanta věží III od Mikuláše Medka za 870 tisíc Kč.

Aukční společnost 1. Art Consulting Brno–Praha patří mezi nejúspěšnější aukční síně v České republice. V roce 2007 vydražila obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) za 22,1 miliónu korun, což je dodnes nejdražší obraz prodaný na aukci na domácím trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se otevře nové muzeum umění

Nové muzeum umění se otevírá v Nerudově ulici v Praze. Navazuje na činnost Galerie Montanelli, která na stejném místě působí od roku 2003 a věnuje se...

Výběr článků

Načítám