Hlavní obsah

Světová premiéra Martinů zazní ve Státní opeře Praha

Právo, Radmila Hrdinová

Světová premiéra Nocturna č. 1. fis moll zazní na koncertu Bohuslav Martinů Gala k 50. výročí úmrtí významného českého skladatele (8.12.1890 – 28.8.1959), který pořádá Státní opera Praha 1. a 2. října jako součást celoročního programu Martinů revisited.

Článek

„Je pro mě velká čest, že mohu být při tom. To se dirigentovi zas tak často nestává,“ řekl v rozhovoru pro Právo dirigent koncertu Charles Olivieri-Munroe, dlouholetý šéfdirigent Severočeské filharmonie, který zároveň spolupracuje s předními světovými orchestry.

Foto: Archiv, Právo

Bohuslav Martinů

Dramaturgie koncertu si zároveň připomíná slavnou minulost Státní opery Praha. Symfonické preludium Skála, které program otevírá, vzniklo z podnětu někdejšího šéfa opery Nového německého divadla (nynější Státní opery Praha), dirigenta Georga Szélla, Saltarello z opery Mirandolina upomene na světovou premiéru této opery, která se odehrála před padesáti lety právě zde, v tehdejším Smetanově divadle.

Na operní tradici budovy navážou i ukázky z oper Bohuslava Martinů Ariadna a Divadlo za bránou. Program zakončí provedení zřídka uváděné kantáty Česká rapsodie pro baryton, smíšený sbor, orchestr a varhany.

Foto: Archiv, Právo

Dirigent koncertu Charles Olivieri-Munroe

Na galakoncertu vystoupí pod taktovkou Charlese Olivieriho-Munroa orchestr a sbor Státní opery Praha a jako sólisté sopranistka Simona Šaturová, barytonista Svatopluk Sem a tenorista Martin Šrejma. Zbývající vstupenky na oba koncerty jsou dosud v prodeji v pokladně Státní opery Praha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám