Hlavní obsah

Alternativní pop Tori Amos

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká zpěvačka a klavíristka Tori Amos je jednou ze známých postav indie popu a rocku. Prošla si klasickou hudbou i punkovým obdobím a dnes vše spojuje ve svých táhlých a často depresivních freaky písničkách. V Pražské O2 Aréně vystoupí 24. září.

Článek

Tori pochází z amerického města Newton. Již jako dítě si v šedesátých letech zkoušela skládat vlastní hudbu a byla přijata na prestižní konzervatoř. Klasika jí však moc neučarovala a směřovala k moderní alternativě.

Zamilovala se do punku a rocku a zpívala s relativně neúspěšnou kapelou z Los Angeles Y Kant Tori Read, jejíž debutové album propadlo. Sama Tori se ale vrhla na sólo dráhu a pomalu se stávala hvězdou.

První album Little Earthquakes vyšlo až v roce 1992, ale zato se ho prodalo více než dva milióny kopií. Brzy vyšel také singl Crucify, který obsahoval slavnou pianovou verzi písně Smells Like Teen Spirit od  Nirvany. Následovala alba Under The Pink, Boys for Pele, From the Choirgirl Hotel a To Venus and Back. V poslední době vydala desky Scarlet’s Walk, The Beekeeper a American Doll Posse.

Ironií osudu svou pár měsíců starou novinku Abnormally Attracted to Sin (Abnormálně přitahována hříchem) představí pražskému publiku těsně před příjezdem papeže.

Reklama

Výběr článků

Načítám