Hlavní obsah

Slavný muzikál Chess na DVD

Novinky, Stanislav Dvořák

Muzikál Chess je sice považován za skvost v oboru, ale mnoho zejména mladších posluchačů v ČR o něm nemá tušení. Nové DVD Chess in Concert přináší aktuální anglicky zpívanou verzi z Londýna, která představuje pro naše divadla těžko dostižitelný vzor.

Článek

Muzikál Chess napsali Tim Rice (libreto) a Benny Andersson s Björnem Ulvaeusem ze skupiny ABBA. Politicko-milostný příběh je zasazen do prostřední profesionálních šachistů v době studené války, kdy se sport i šachy měnily v souboj velmocí (USA a SSSR).

První nahrávka vznikla ve Švédsku v polovině osmdesátých let (v hlavních rolích Elaine Paigeová, Murray Head, Tommy Körberg a Barbara Dicksonová). Muzikál se pak hrál v londýnském Prince Edward Theatre a samozřejmě i v Americe, kde byl ale úplně předělán. 

Následovala verze dánská a švédská a nakonec v poloamatérských podmínkách i česká, které se ale nedostalo moc velké publicity. Slavná je spíše perfektní česká coververze hitu I Know Him So Well od Petry Janů.

V nové anglické verzi zpívají výtečně např. Adam Pascal, Josh Groban a Idina Menzelová. I když se představení jmenuje Chess in Concert, ve skutečnosti jde o kompromis mezi koncertem a inscenací. Zpěváci se pokoušejí naznačovat hraní a v rámci omezených možností se i trochu hýbají. Úžasný výkon podává symfonický orchestr a bombastický sbor, který čítá snad osmdesát lidí.

Při sledování DVD asi nejednoho diváka napadne, jaké by to bylo zajít si na Chess v Praze. Není škoda, že nemáme domácí verzi? Upřímně řečeno, není. Při představě, že v hlavních rolích uvidíme Ivetu Bartošovou a Davida Krause (nebo ještě hůře - partu nýmandů ze Superstar), lze dodat jen jediné: Bože ochraňuj Chess. 

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám