Hlavní obsah

Pokrytí TV digitálním signálem je v předstihu před plánem

Právo, jp

Pokrytí území České republiky digitálním signálem je v mírném předstihu před plánem. Průzkumy nenaznačují větší problémy - diváci jsou dobře informováni a příslušná technika (set top boxy, antény atd.) v servisech a prodejnách nechybí.

Článek

Za poslední půlrok nejvíce zvýšil pokrytí digitálním televizním signálem veřejnoprávní multiplex České televize. Ten nyní pokrývá 78,7 procenta obyvatel, což je o 17,2 procentního bodu více než v březnu. Vyplývá to ze zprávy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) se kterou novináře v pondělí seznámil předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Pokrytí všemi čtyřmi multiplexy má k dispozici čtvrtina obyvatel. Pro více než polovinu (51,6 procent) lidí je dostupný signál multiplexů 1, 2 a 3.

Podle nejnovějšího průzkumu STEM pro ČTÚ nejvíce diváků (31 procent) přebírá digitální televizní signál prostřednictvím společné televizní antény. Třicet procent diváků má na domě individuální anténu. Od roku 2007 roste počet lidí, kteří berou digitální signál prostřednictvím satelitu, letos je to už 20 procent diváků. Přes kabelové operátory přebírá signál 18 procent diváků, přes pokojovou anténu 8 procent a prostřednictvím počítače (IPTV) dvě procenta diváků.

Provozovatelé vysílání by chtěli zkrátit dobu souběhu digitálního a analogového vysílání, aby nemuseli platit dvojí náklady. Bude se proto aktualizovat Technický plán přechodu z analogového na digitální vysílání. Pro České Radiokumunikace je ale zkrácení souběhu nevýhodné. Zatím platí, že přechod na digitalizaci má být v České republice ukončen dnem 11. listopadu 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám