Hlavní obsah

Oživená fontána opět zpívá v Národním technickém muzeu v Praze

Právo, Vít Hnízdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrekonstruovanou „zpívající“ interiérovou fontánou se pyšní Národní technické muzeum (NTM) v Praze. Do foyeru budovy byl umístěn funkční skvost malířky Dany Hlobilové, který byl původně zhotoven pro expozici skla československého pavilónu světové výstavy EXPO 58 v Bruselu. Výtvor byl na veletrhu oceněn čestným diplomem. Dodnes je jedním z největších dochovaných děl vytvořených pro tento výstavní projekt.

Foto: Vít Hnízdil, Právo

Opravená fontána z EXPO 58 nyní stojí ve foyeru Národního technického muzea v Praze.

Článek

Po desítkách let se tak konečně fontána s mozaikovou vanou dočkala rekonstrukce. „Po úspěších z Bruselu se vytratila a v roce 1966 se našla v Mlýnské dolině. Poté jsme pro ni našli uplatnění v parku Nitranské galerie,“ vzpomínala na peripetie s fontánou autorka Dana Hlobilová.

„Po čtyřiceti letech venkovního provozu však byla v tak zuboženém stavu, že byla určena k likvidaci. Galerie mi torzo fontány nabídla a já si ji uložila na zahradě. A před čtyřmi lety jsem tento unikátní předmět nabídla do sbírek muzea," doplnila.

Fontána čekala tři roky na restaurování

V depozitářích NTM čekala fontána tři roky na restaurování, až loni na jaře dostalo muzeum 900 tisíc korun z programu Integrovaný systém ochrany. Odborníci zrestaurovali mozaikový plášť, který přenesli na nový bazén vyrobený podle původního plánu.

Nové skleněné mísy vyrobila táž sklárna, která dělala originály. Výstavní projekt Expo 58 připomněla loni velká výstava Bruselský sen.

Po úspěchu v Praze, kde ji vidělo přes 30 tisíc lidí, a v Brně s návštěvou 3500 diváků připravili její autoři i slovenskou verzi. Ta začne ve Slovenské národní galerii 24. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám