Hlavní obsah

Nové muzeum antiky v Athénách si získalo srdce všech návštěvníků

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové muzeum antického umění v blízkosti slavné Akropolis v Athénách navštívilo během prvních dvou měsíců půl miliónu nadšených diváků. Velkolepou budovu letos dostavěl pětašedesátiletý Bernard Tschumi, švýcarský rodák, architekt a teoretik, který je představitelem dekonstruktivismu.

Článek

Tschumi dobře ví, jak efektně zapůsobit na city diváků. Mimo jiné vytvořil slavný Park la Villette v Paříži, koncertní halu v Rouenu, má připraven projekt pro muzeum v Alésii, kde Caesar porazil spojená vojska Keltů, a v New Yorku chystá Muzeum afrického umění.

Athénské muzeum hýří antickými replikami

V Athénách zaujme sálem sloupů a soch, vzdušnou architekturou i pevnou konstrukcí, kde plastiky z archaického i klasického období získaly nový domov ve zcela originálním prostředí.

 Část vystavených reliéfů z Parthenónu jsou pouhé kopie. Originály slavného starořeckého sochaře Feidia jsou totiž v londýnském Britském muzeu a Řecko trvale a se vší vážností usiluje o jejich restituci.

Ostatně autentická díla nyní postrádají v Athénách i nadšení diváci Tschumiho muzea. Kolekce je otevřena denně kromě pondělí do osmi ráno do osmi večera a vstupné je opravdu symbolické, pouhé jedno euro, tedy 27 korun!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám