Hlavní obsah

V Praze se zastaví slepý kytarista José Feliciano, držitel osmi Grammy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna ze známých postav hudebních 60. let, kytarista a zpěvák José Feliciano, přiveze do Prahy 20. října písně plné nostalgie i latinoamerického rytmického cítění.

Článek

José Montserrate Feliciano García se narodil v Portoriku roku 1945, ale už jako dítě přesídlil do Španělského Harlemu v New Yorku. Tam neustále poslouchal rokenrolové a jazzové desky a učil se z nich. Jeho posedlost hudbou prý neměla meze, zavíral se s deskami v pokoji a nevycházel celý den ven. Přitom zkoušel hrát na kytaru.

Začátkem 60. let odešel ze střední školy a začal hrát po klubech, např. v Greenwich Village, kde se potloukal mimo jiné také mladý Bob Dylan. V roce 1964 vydal první singl Everybody Do the Click a pak alba The Voice and Guitar of Jose Feliciano a A Bag Full of Soul.

Light My Fire

Pohybuje se převážně v oblasti romantického pop-folku, ale spolupracoval i s jazzovými muzikanty. Během dlouhé kariéry vydal desítky desek s originálními i převzatými skladbami, slavná je např. jeho coververze Light My Fire od The Doors. Feliciano je držitelem osmi cen Grammy.

"Svůj strunný nástroj si osvojil s takovou bravurou a elegancí, která jen těžko hledá konkurenci. Během dlouholeté aktivní kariéry vystupoval s mnoha světovými orchestry (např. London Symphony, Wienna Symphony Orchestra) a po boku svých nejslavnějších kolegů a kolegyň (Johny Cash, Carlos Santana, Christian Castro, Celia Cruz, Gloria Stefan, Marc Anthony)," dodává za pořadatele Petr Tajčman.

Českému publiku se Feliciano poprvé představí 20. října v pražském klubu SaSaZu. Vstupenky je možné zakoupit za 990 a 1 500 korun (VIP galerie) v předprodejích sítě Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám