Hlavní obsah

Rock Café nestíhá rekonstrukci, otevře se snad v listopadu

Právo, Jana Šprunková

Fanoušci rockové hudby si budou muset počkat asi o dva měsíce déle proti slibovanému termínu, než se opět otevře hudební klub Rock Café. Hudební klub na Národní třídě bude vybaven technologií, která by do domu neměla pustit hluk ani vibrace.

Článek

Má to být v listopadu, ale ruku do ohně by za tento termín asi nikdo nedal. „Je to naše přání, nechceme, aby se to přehouplo do nového roku,“ řekl včera starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS), když představoval způsob odhlučnění klubu.

Původní termín, kterým mělo být 9. září, vyřkli představitelé Prahy 1 i města na květnovém happeningu poté, co byl provoz zastaven. Důvodem byl fakt, že hudební produkce hlukem, ale především vibracemi rušily obyvatele domu.

„Na happeningu jsme si řekli, že vystřelíme nějaké datum, ale nikdo tehdy nevěděl, jakou technologii k odhlučnění zvolíme a jak velký bude rozsah rekonstrukce,“ dodal Hejma k posunutí termínu.

Provozovatel klubu, kterým je společnost Nový horizont, z toho radost nemá, protože musel již objednané koncerty zrušit. „Pro nás je to ztráta, ale prioritou je, aby se vše udělalo dobře,“ řekl Pavel Svoboda z Nového horizontu.

Klub bude zvukově precizně izolován

Výsledkem rekonstrukce by mělo být dokonalé odhlučnění podzemních prostor. I při 110 decibelech by z klubu neměl uniknout žádný zvuk a dům na Národní třídě, kde je klub už od roku 1990, by neměl vibrovat.

„Musí se vytvořit dům v domě nebo krabice v krabici,“ popsal systém box in box, kterým bude klub vybaven, Aleš Marek ze společnosti AEDproject, kterou radnice vybrala za projektanta.

V současné době je podlaha v prostoru klubu o půl metru nižší. Na ní nyní vznikne betonový povrch, na který přijdou pružiny, a ty ponesou onen box. Mezi ostatními stěnami vnitřní a původní místnosti bude volný prostor.

Náklady zafinancuje i město

Odhlučnění má přijít na 12 miliónů korun a o investici se má podělit rovným dílem Praha 1 a město. Další tři milióny by měl do vybavení klubu investovat jeho provozovatel.

Ten počítá s tím, že mu radnice i kvůli těmto útrapám a ztrátám prodlouží nájemní smlouvu, která vyprší koncem roku 2013. „Chtěli bychom ji prodloužit tak o pět až deset let,“ přiznal jednatel Nového horizontu Michal Pánek. Starosta Hejma prý není proti. „Jsem pro maximální smluvní jistotu provozovatele,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Lanugo, originalitou ochmýřený pop-jazz-rock

Lanugo jsou chloupky, které mají na těle novorozenci, a taky nová pražská skupina, která se vyklubala na Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka v Praze. Má...

Výběr článků

Načítám