Hlavní obsah

Praha ožila rudolfinskou dobou, cirkusy na Letné a programy dále pokračují

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Víkend se v metropoli nesl v duchu zábavy, několik velkých akcí pro širokou veřejnost přilákalo i přes sobotní zamračené počasí tisíce Pražanů i zahraničních turistů. Bohatou nabídku kulturního vyžití nabízí Praha i tento týden.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Cirkusový stan a atrakce pro děti se staly po dobu festivalu Letní Letná přímými sousedy Kramářovy vily (v pozadí), sídla premiérů české vlády.

Článek

Letošní šestý ročník Letní Letné se tradičně koná přímo v Letenských sadech a jako vždy je připraven k pobavení celé rodiny. „Od počátku se festival s každým ročníkem rozrůstá co do plochy, programu a také do počtu návštěvníků,“ řekl za pořadatele Jiří Sedlák.

Vstupenky na cirkusy do úterý vyprodány

Za pravdu mu ostatně dává i počet vyprodaných představení největších hvězd, mezi nimiž jsou letos tři francouzské soubory, Cirque Trottola, Le Boustrophédon a Atelier Lefeuvre.

„Čtvrteční i páteční představení byla vyprodána, stejné je to i v pondělí a úterý. Pokud má někdo zájem, měl by si pospíšit, na představení od středy do konce měsíce je ještě volno,“ vzkázal milovníkům nového cirkusového umění Sedlák. Podobně je na tom i představení La Putyka, což je první český pivní cirkus.

V tomto případě jde hlavně o dospělé, Letní Letná ale vždy přes den patří zejména dětem a také začínajícím umělcům, kteří tíhnou k cirkusu, což bylo ostatně vidět i v sobotu, kdy přes pošmourné počasí navštívily dětská představení a atrakce stovky rodin.

Pódium Openstage bude přístupné všem příchozím

„Vedle dětských představení jsou tu tvůrčí dílny, kde si děti mohou vyzkoušet výrobu masek, draků a podobně, ale také se naučit základy některých cirkusových disciplín. Uvedeme také takzvaný Openstage, tedy pódium, které bude přístupné komukoliv, kdo chce předvést, co umí,“ shrnul Sedlák.

Dětský program je soustředěn do prostoru přímo pod sídlem českých premiérů Kramářovou vilou a vedle tradičního šapitó nabízí i několik menších stanů a cirkusově laděný bar s občerstvením. Kromě francouzských hvězd se tu představí i tradiční domácí soubory jako Buchty a Loutky, u dětí oblíbený Teatrotoč, Kašpárek v rohlíku či Teátr Víti Marčíka.

Staroměstské náměstí ožívá folklórem a historií

Pražanům spolu s turisty je určen i program na Staroměstském náměstí. V sobotu se tu pod širým nebem na pódiu představily tisícům návštěvníků taneční soubory v tradičních krojích z různých míst a dob, od neděle ovládla celý prostor historie.

U příležitosti čtyřstého výročí úmrtí známého učence, rabína Jehudy Löwa, který podle pověsti stvořil a oživil legendárního Golema, je na náměstí připraven bohatý program. V davech turistů se mísí lidé v dobových šatech, k vidění jsou svíčkaři a další řemeslníci, nechybí ani tajemná věštírna nebo alchymisté. V rudolfinské době se drží z velké části i prodejní stánky, které nabízejí například i sběratelské mince a další řemeslné výrobky.

Stejně jako v případě Letné je i tato akce podporována hlavním městem, Golem pak má záštitu přímo od primátora Pavla Béma, který by se mohl pokusit i oživit slavného obra. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám