Hlavní obsah

Ben Kingsley: S manželkou Danielou Lavenderovou si rád zahraju cokoli

– Praha
Právo, Jana Rovenská

O víkendu navštívil Prahu už popáté slavný oscarový Sir Ben Kingsley. Tentokrát ne pracovně, ale aby na Letních shakespearovských slavnostech zatleskal své původem brazilské manželce, herečce Daniele Lavenderové. Ta se představila ve Snu noci svatojánské v podání věhlasné Britské shakespearovské společnosti, jejímž je Kingsley patronem. O přestávce představení poskytl Kingsley Právu krátký rozhovor.

Článek

Zdá se, že si představení užíváte.

Místo na Pražském hradě tvoří zcela unikátní kulisu. Zdejší kamenná stěna tu vytváří jedinečnou akustiku. Ohromně se bavím a nejsem jistě sám. Podle reakce publika se komedie líbí všem. A co říkáte manželce. Není kouzelná?

Určitě jí pomohlo, že jste s ní celou roli poctivě nacvičoval. Nezahrál byste si rád s Danielou někdy sám v Shakespearovi?

Nikdy se nezříkám nových výzev a s Danielou si zahraji rád kdykoli, cokoli a Shakespeara dvojnásob. Na Sen noci svatojánské mám navíc osobní vzpomínku. Role Demetria byla totiž jednou z prvních, kterou jsem ztvárnil v Královské shakespearovské společnosti, když jsem se stal na konci šedesátých let jejím členem.

Prahu jste navštívil už vícekrát a nejenom pracovně.

Znám ji už dlouho. Poprvé jsem přijel v roce 2001 na natáčení Deníku Anny Frankové a už tehdy mě vaše hlavní město okouzlilo. Po třech letech jsem tu byl pracovně dvakrát. Prahu si totiž zamiloval i režisér Roman Polanski, který ve zdejších uličkách vytvořil věrohodný Londýn 19. století a pozval mě sem, abych zahrál Fagina v Oliveru Twistovi. A v roce 2004 jsem tu pak znovu pracoval s Peterem Hyamsem na dobrodružném snímku Lovci dinosaurů. Od té doby využiji každou příležitost, abych se mohl do Prahy vrátit.

Co se vám na ní tolik líbí?

Praha je výjimečné historické, kulturní i politické centrum. Cítím se uvolněný, je mi tu dobře a daleko lépe než v jiných evropských městech. Češi jsou totiž velice otevření, přátelští, bez ohledu na to, jak moc během řady let strádali. Váš národ má letitou kulturní tradici, je to ostatně vidět i na dnešním představení. Jste opravdu výborné a nesmírně vděčné publikum.

Vaše žena prozradila, že jste výborný kuchař. Jak vám chutná u nás?

Oblíbil jsem si tu několik restaurací na Malé Straně. Vždycky ochutnám něco nového z české i jiné kuchyně, a tím si rozšiřuji vlastní kulinářský rejstřík. Pravidelným hostem jsem v Palfiho paláci pod Hradem, kde je navíc i nádherný výhled. Před dvěma lety jsme tu s Danielou a její maminkou dokonce slavili Silvestra. Moc se také těším na nedělní výlet parníkem po Vltavě a že si také poprvé prohlédnu vaši vyhlášenou židovskou čtvrť na Starém Městě. Je tu ještě mnoho dalších věcí, které chci vidět, a proto se těším opět brzy na shledanou.

Bena Kingsleyho měla v Praze na starost mluvčí Letních shakespearovských slavností Magdalena Bičíková. Od herce se ještě dozvěděla, že si velice váží našeho exprezidenta Václava Havla, se kterým se osobně setkal, práce režiséra Miloše Formana a našich filmařů vůbec, i to, že se letos na podzim těší na mezinárodní festival v indickém městě Goa, kam přijede i s manželkou Danielou.

Reklama

Související články

Ben Kingsley přijede do Prahy na Shakespeara

Oscarový představitel Gándhího, divadelní a filmový herec Ben Kingsley tento víkend navštíví Prahu. Do české metropole doprovodí svoji manželku, herečku...

Výběr článků

Načítám