Hlavní obsah

Radiohead předvedli, jak se dělá alternativa ve velkém

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáct až osmnáct tisíc lidí se přišlo v Praze podívat na první český koncert alternativní skupiny Radiohead. Výborný výsledek, vezmeme-li v úvahu, že neprodukují středoproud. Možná více než deset procent návštěvníků tvořili cizinci a spokojenost se projevovala napříč jazykovým spektrem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radiohead

Článek

Natěšené publikum se na své idoly nemohlo vynadívat, stejně jako na nadprůměrnou světelnou show, kterou přivezli. Dav se začal hypnoticky kývat do rytmu a neustal téměř do konce.

Radiohead ke zklamání některých vynechali prověřené hity z letité a zbožňované desky OK Computer. Čekání na Paranoid Android a Karma Police bylo marné, místo toho zahráli hodně z posledního alba In Rainbows.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roztomilý detail: kytarista Radiohead měl tričko s nápisem Český rozhlas.

Naživo vynikly mimořádně působivě přechody mezi elektronicky mlžnými pasážemi a rockem, zejména pak některá kytarová sóla, zahraná neklidně trhavým způsobem. Uvízla v paměti asi i proto, že prořízla dlouhé zvukové plochy kytar, kláves a frontmanova kňourání. Mimochodem, ono kňourání není zase tak drásající, jak zmiňují někteří kritici, nicméně nepopírám, že na rockové scéně jsou i lepší pěvci než Yorke.

Nádherná a pro koncert absolutně funkční světelná show přidávala další kvalitu. Místo často nesmyslně blikajících světel, jaké známe z mnoha koncertů, pracovaly vtipné krápníky visící zhora dolů pro hudbu a nezastiňovaly ji. Postupné měnění barev od růžové a modré až po různé psychedelické směsice adekvátně reagovalo na zvukové dění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radiohead

Radiohead si hráli s rozmáchlými zvukovými fantaziemi, šikovně, někdy překvapivě, donutili spolupracovat zvuky elektroniky i živých nástrojů. To vše si můžete skvěle vychutnávat s kvalitními sluchátky i doma a ruku na srdce, na obrovské ploše při monstrkoncertech pro 17 tisíc lidí se v tom zvuku trochu hůře orientuje. Ale to už je daň za slávu. Radiohead by mohli hrát v malých klubech, ale z praktického ekonomického hlediska jde samozřejmě o nesmysl. Takže konec teorií. Koncert se prostě vydařil.   

Celkové hodnocení: 80% 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám