Hlavní obsah

Na punkovém festivalu Pod parou zářili GBH, Thatcherové přáli zlomenou ruku

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská Třebová

V sobotu vyvrcholí v Moravské Třebové punkový festival Pod Parou vystoupením anglické skupiny The Damned, která patřila na konci sedmdesátých let k průkopníkům stylu, než se zaměřili na gotický rock. Počasí se pokazilo, začalo pršet. Páteční koncert navštívilo přes 2500 diváků, hlavní hvězdou byli angličtí GBH, kteří nabídli ostrý punk stylu UK82.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Skupina Damned

Článek

Vysokou laťku nasadily v pátek už domácí kapely SPS a E!E, které těžily z vynikajícího kontaktu s publikem, ve kterém nechyběli jejich dlouholetí fanoušci. SPS, kteří nastoupili po Prague Ska Conspiracy, přinesli přímočarý energický punk podaný s nasazením a vřelostí. Hned na úvod připomněli výročí srpnové invaze spřátelených armád písněmi Svoboda 89 a Ruská. Silné vazby s publikem dokumentoval fakt, že dva fanoušci se objevili na pódiu a vystrčili na diváky holý zadek, přičemž jeden se i otočil a nahý poskakoval po scéně.

Podobně silnou vazbu s publikem si během let vytvořili i následující E!E, jejichž písně jsou chytlavé a mluví o světě, kteří jejich diváci dobře znají. Pro mnohé diváky – alespoň podle počtu lidí pod pódiem – byla tato dvě vystoupení, která zakončil duet zpěváků SPS a E!E Vínečko bílé, vrcholem druhého večera festivalu Pod parou.

GBH: energie, zábava a nenávist k Thatcherové

Britská legenda GBH nezklamala, byla stejně řízná jako na počátcích své kariéry, jen mnohem sehranější a sevřenější. Přestože skupina vydá v prosinci novou desku, v repertoáru zněly především klasické skladky z první poloviny osmdesátých let, kdy GBH měnili podobu punku a dodávali mu do té doby nevídané tvrdosti a důrazu.

Zpěvák Col Abrahal také kladl velký důraz na kontakt s diváky, často seskakoval z pódia a běhal k bariérám, za nimiž byli diváci.

Svůj set GBH nijak neošidili, přestože hráli půldruhé hodiny, nebyla na nich vůbec patrná únava, i když tři ze čtyř členů jsou původní.

Ačkoli Col se několikrát ptal diváků, jestli se baví a jsou v pohodě a opilí, a v rozhovoru několikrát zdůrazňoval, že nikdy nebyl politický, přiznal, že měl zlomyslnou radost, když nedávno bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová upadla a zlomila si ruku, ačkoli si je dobře vědom, že už je to stará dáma. „Nemohu ji odpustit, co udělala odborům,“ vysvětlil.

Novinkám také prozradil, že v době svých začátků neměl nejmenší tušení, že u punku vydrží tak dlouho: „Žili jsme ze dne na den. A dneska mám z hudby míň, než je minimální mzda, ale chci takto žít. A pivo na koncertech bývá zadarmo.“

Reklama

Související témata:

Související články

Damned ozdobí punkový festival Pod parou

Hlavní hvězdou třídenního punkové festivalu Pod parou, který se koná v Moravské Třebové, jsou Damned, kteří vystoupí tuto sobotu. O den dříve se na festivalu,...

Výběr článků

Načítám