Hlavní obsah

Praha pozve seniory a mládež do divadel a na koncerty za korunu

Právo, Jana Šprunková
Praha

Některá divadelní představení a koncerty vážné hudby budou letos do konce roku pro seniory a mládež v Praze buď zcela zdarma, nebo za symbolickou korunu vstupného. Magistrát hlavního města by měl vybrané kulturní akce dotovat částkou 2,6 miliónu korun.

Článek

Jak to ale vypadá podle radou schváleného materiálu, senioři se možná kulturně povznesou, ale instituce, které se o to postarají, rozhodně neprodělají. Za některé vstupenky jim totiž zaplatí město víc, než kdyby je koupilo přímo v pokladně.

Vážná hudba a výstava na Staroměstském náměstí

Nejvíce se zřejmě poměje Galerie hlavního města Prahy, které podle nabídky jejího ředitele Milana Bufky počítá s nabídkou koncertů vážné hudby spojenou s výstavou v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Takových akcí by mělo být deset, vždy pro sedmdesát až 80 lidí, za více než půl miliónu korun. Výše vstupného za osobu v nabídce galerie vychází na 650 korun. Jak k této částce dospěla?

„Je to kalkulace výdajů na koncert plus vstupné na výstavu,“ řekl Bufka. Faktem ale je, že senioři mají vstup do galerie za pouhou korunu. „My jsme počítali s normálním vstupným za 120 korun,“ míní ředitel. Také cena za koncert se zdá přemrštěná. Jak sdělili pracovníci galerie, vstupné na koncerty se pohybuje od 120 do 460 korun.

Podle Bufka je výše vstupného kalkulovaná od agentury, která koncerty organizuje, tedy společností Company Group. Bufka přiznal, že zatím se koncerty vážné hudby nedaří v galerii rozběhnout, protože je o ně velmi malý zájem. Mnohdy si koupí lístek jen deset lidí. Město by tedy zřejmě mělo situaci změnit. Radní pro kulturu Milan Richter (ODS) o těchto disproporcích v cenách mnoho neví. „Do takových detailů jsem zatím nešel, ale nechám to prověřit,“ řekl.

Divadlo Bez zábradlí bude hrát přes den 

V Divadle Bez zábradlí, od něhož si má Praha objednat deset dopoledních a odpoledních představení za zhruba 1,1 miliónu korun, se důchodci rozhodně nudit nebudou, ale ani v tomto případě zřejmě není vše v pořádku. Navrhovaná cena vstupenky se slevou má mít hodnotu 350 korun.

„Je jasné, že máme zvýhodněné vstupné, oni mají zase vyprodaný sál,“ domnívá se Richter.

„Je jasné, že máme zvýhodněné vstupné, oni mají zase vyprodaný sál,“ domnívá se Richter. S výjimkou představení Cikáni jdou do nebe však normální návštěvník této scény koupí v pokladně lístek na městu nabídnutou část repertoáru – Každý rok ve stejnou dobu, Milostné dopisy, Další roky ve stejnou dobu – za 320 korun.

Divadlo Na Fidlovačce bude také zdarma

Senioři i mládež budou mít také možnost kulturně se vyžít v Divadle Na Fidlovačce, na jehož účet má od města jít za deset představení další milión korun. Uvidí například Lucernu, Divotvorný hrnec či Hostinec U kamenného stolu. Jeden lístek by měl stát 250 korun, což odpovídá průměrné ceně vstupenky této scény.

„Je to skrytá dotace a s tím nesouhlasím. Je to zase o patlání a netransparentnosti. Nevím, proč by galerie měla dostávat víc od města než od návštěvníka,“ uvedla zastupitelka Jana Ryšlinková (za SNK ED). Nelíbí se jí ani výběr divadel.

Podle Richtera se ale nabídka divadel obměňuje. Jak oznámil ředitel odboru kultury Jan Kněžínek, repertoár se vybírá spíš selským rozumem, co by se mohlo líbit. „Vkus seniorů nezkoumáme,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám