Hlavní obsah

Ben Kingsley přijede do Prahy na Shakespeara

Oscarový představitel Gándhího, divadelní a filmový herec Ben Kingsley tento víkend navštíví Prahu. Do české metropole doprovodí svoji manželku, herečku Danielu Lavenderovou. Ta bude ve dnech 21. až 23. srpna se souborem British Shakespeare Company (Britská shakespearovská společnost) účinkovat na Letních shakespearovských slavnostech, sdělila mluvčí festivalu Magdaléna Bičíková.

Článek

"Ředitel souboru Robert Williamson potvrdil, že manželé si prohlédnou Prahu a Sir Ben Kingsley se chystá v sobotu navštívit i představení Sen noci svatojánské v Nejvyšším purkrabství Pražského Hradu," uvedla Bičíková.

Členové shakespearovské společnosti, kteří se specializují na představení pod širým nebem, uvedou v angličtině komedii Sen noci svatojánské. Uvedou i dvě představení hravé milostné šarády Mnoho povyku pro nic. Levanderová, původem z Brazílie, ztvární dvojroli Hippolity a královny víl Titanie.

Shakespeare je Kingsleyho osudový autor 

Ben Kingsley, druhorozený syn indického lékaře Rabimtulla Bhandží a anglické módní návrhářky Anne Goodmanové, je patronem Britské shakespearovské společnosti. Herectvím se začal zabývat v 19 letech poté, co zhlédl Shakespearova Richarda III. na jevišti ve Stratfordu.

V roce 1967 se stal členem Royal Shakespeare Company (Královské shakespearovské společnosti), v níž se postupně prosadil rolemi Demetria ve Snu noci svatojánském, Ariela v Bouři, Franka Forda ve Veselých windsorských paničkách a v roce 1976 si dokonce zahrál dánského kralevice v Hamletovi.

Soubor British Shakespeare Company je po Royal Shakespeare Company největší a neznámější shakespearovská společnost v Británii. V Praze hostuje soubor poprvé. Shakespearovské slavnosti tak svůj program rozšíří o tři produkce v angličtině. Vstupenky v cenách 190, 290, 390 a 490 Kč prodává Ticketportal, k dostání jsou i na pokladně v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

"Nejvyšší purkrabství Pražského hradu je překrásným místem a ideálním prostředím pro nejpopulárnější ze Shakespearových romantických komedií," uvádí Robert Williamson, zakladatel souboru, jeho ředitel a herec v jedné osobě.

Obě představení s celkem 16 profesionálními shakespearovskými herci, oblečenými do výpravných alžbětinských kostýmů, se odehrají za doprovodu živé hudby, v komickém duchu a dobovém prostoru, který pro své hry upřednostňoval i sám William Shakespeare. Kromě principála a uznávaného divadelníka Williamsona a Daniely Levanderové se publiku představí také talentovaná Louisy Lytton, která se objevila v britském seriálu EastEnders a mihla se i ve filmu Harry Potter a tajemná komnata.

Britská shakespearovská společnost vystupuje v londýnském West Endu, v předních repertoárových divadlech i v královských palácích. Její členové účinkují i na soukromých akcích pořádaných britskými a mezinárodními podniky a podporují několik charitativních organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám