Hlavní obsah

Olomouc ovládly rytmy flamenca

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Rytmy strhujícího španělského flamenca a umění tanečnic mohli o víkendu obdivovat lidé v Olomouci. Již od pátku se tu konal 1. ročník Mezinárodního festivalu flamenca spojený s Dny španělské kultury.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V rámci sobotní fiesty se na Horním náměstí v Olomouci představily i tanečnice místní flamencové skupiny Aires del Sur.

Článek

Na své si tak mohli přijít ve městě až do neděle například i příznivci kinematografie či dobrého jídla a pití.

„Pro milovníky žánru flamenca, ale i jiných forem španělské kultury to byla ojedinělá příležitost alespoň na krátkou chvíli nasát atmosféru této nádherné země,“ řekl Právu ředitel festivalu Viktor Šebesta s tím, že přehlídka navázala na tradici flamencových večerů, které jsou pořádány v krásném prostředí zámku ve Velkých Losinách již od roku 2004.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V rámci sobotní fiesty se na Horním náměstí v Olomouci představily i tanečnice místní flamencové skupiny Aires del Sur.

Akce se podle něj svým rozsahem a dramaturgií zařadila mezi nejvýznamnější festivaly tohoto žánru v České republice, byť v Olomouci měla premiéru. „Vyvolala obrovský zájem, který předčil všechna naše očekávání. Odhaduji, že program, nebo alespoň některou z jeho částí, si nenechalo ujít přes pět tisíc lidí,“ dodal ředitel.

Lákaly originální kapely i velká fiesta

Z uměleckého hlediska byl podle něj vrcholem páteční galavečer v Moravském divadle, při němž se divákům představila flamencová skupina Alucema z Granady, která patří mezi nejvýznamnější uskupení nejen v Granadě, ale v celé Andalusii, kolébce španělského flamenca.

Největší zájem pak vzbudila sobotní odpolední velká fiesta na Horním náměstí před radnicí. Sešlo se tu okolo dvou tisíc lidí, které přilákalo nejen bohaté občerstvení, typické pro španělskou kuchyni, ale i zajímavý program.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V metropoli Hané se představila za doprovodu souboru Los Remedios z Bratislavy i špičková španělská tanečnice Virginie Delgado z Madridu.

Spatřit tu mohli mj. špičkovou skupinu Los Remedios z Bratislavy se španělskou tanečnicí Virginii Delgado z Madridu či flamencovou skupinu Aires del Sur z Olomouce.

Do Dnů španělské kultury se zapojily v Olomouci mj. i bary na Mlýnské ulici, které praskaly ve švech při páteční a sobotní Sangria party.

Reklama

Výběr článků

Načítám