Hlavní obsah

Archeologové odkrývají torzo kostela z dob Velkomoravské říše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové odkrývají pozůstatky po druhém kostele velkomoravského hradiště Pohansko u Břeclavi, které se jim před rokem podařilo zcela náhodou najít. V jeho těsné blízkosti zatím našli 80 hrobů, v nichž objevili kromě předmětů denní potřeby i drobné šperky. Z kostela je dosud odkryta jen část, řekl archeolog Petr Dresler.

Foto: ČTK

Studentky Soňa Ondroušková a Anna Bajerová (vpravo) čistí za asistence vedoucího průzkumu Jiřího Macháčka kosterní pozůstatky v lokalitě Pohansko u Břeclavi.

Článek

V okolí stavby čeká podle hrubých odhadů na odhalení asi 200 hrobů. "Zatím jsme se dostali do míst, kde jsou hroby dětí a mladších lidí. Uvidíme, co přinese další výzkum," uvedl Dresler.    

Pohansko bylo jedním z nejvýznamnějších center Velkomoravské říše. Hradisko se rozkládalo na 65 hektarech. Původně byl známý jen jediný tamní kostel. Loni se ale k velkému překvapení vědců podařilo najít další. Poslední pozůstatky chrámu z období Velké Moravy byly přitom objeveny před více než 30 lety.    

Unikátní nález se podařil v místě, které měli archeologové léta před očima a přesto se mi vyhýbali. Stál na něm seník. Až náhodná sonda v tomto místě ukázala jeho význam.    

Výsledky padesátiletého archeologického výzkumu v lokalitě Pohansko prezentuje expozice v tamním empírovém loveckém zámečku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám