Hlavní obsah

Festival GASK Artfest 09 potěší příznivce alternativní kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména příznivce alternativní kultury potěší multižánrový festival GASK Artfest 09, který se uskuteční v Kutné Hoře od 31. července do 9. srpna. Program akce oživí nádvoří Jezuitské koleje v těsném sousedství gotického chrámu sv. Barbory, stejně jako ulice a náměstí starobylého města. Festival má tři části - hudební, filmovou a výtvarnou.

Foto: ČTK

Festival GASK Artfest se bude konat v těsném sousedství gotického chrámu sv. Barbory.

Článek

"Divákům nabídneme hvězdy hudební nezávislé scény, filmy na pokraji experimentu a videoartu a výtvarnou část, která přesáhne prostory Jezuitské koleje," řekl ČTK Chrobák.

Organizátor festivalu, příspěvková organizace Galerie Středočeského kraje (GASK), bývalé České muzeum výtvarných umění, plánuje akci s rozpočtem necelé dva milióny korun pojmout jako "vzdělávací přehlídku".

Na nádvoří Jezuitské koleje bude instalováno letní kino se vstupem zdarma, kde tři filmové večery nabídnou tři formy k zamyšlení o společnosti a její sociální a ideologické funkci, o emocích a touze poznávat okolní svět. Promítat se budou například snímky Lasso a Thriller, jejichž režisérkou je finská filmařka Salla Tykkäová, film Rock My Religion od Dana Grahama nebo klasika experimentálního filmu La jetée režiséra Chrise Markera.

Hudební scéna s názvem Creepy Teepee v dramaturgii uměleckého kolektivu AM 180 Collective představí řadu uznávaných jmen zahraniční alternativní scény spolu s tuzemskými kapelami a hudebníky. Vystoupí například američtí hudebníci Bill Callahan, Casiotone For The Painfully Alone nebo kanadští Final Fantasy. "Ve světě se jedná o velmi známá jména z různých festivalů alternativní muziky," podotkl Chrobák.

Město nabídne akce v historické části města

Pod vedením kurátorky Lenky Vítkové se v ulicích města uskuteční řada performancí a vizuálních intervencí pod názvem Místo a formule, které nabídnou nečekaná setkání v kulisách historicky unikátní Kutné Hory. Umělecká díla se tak objeví v prostorách dvou nádraží v Kutné Hoře, v Antikvariátu Felixe Jeneweina nebo jako součást 2. okruhu Českého muzea stříbra.

"Nechtěli jsme zůstat s akcí uzavření v Jezuitské koleji, ale snažíme se vstoupit do veřejného prostoru," podotkla Vítková.

Podle pořadatelů se chce GASK Artfest v budoucnosti zařadit do skupiny oblíbených letních festivalů. Letošní "nultý" ročník je prý zároveň pozvánkou před zahájením provozu centra umění v prostorách Jezuitské koleje v květnu 2010.

Po rekonstrukci části Jezuitské koleje se do ní z Prahy přestěhuje i část zaměstnanců. U části z nich to ale vyvolalo obavy o budoucnost této instituce, jejímž zřizovatelem je Středočeský kraj. Spory začaly v únoru odvoláním dlouholetého ředitele muzea Ivana Neumanna.

Reklama

Výběr článků

Načítám