Hlavní obsah

Rekonstrukce Rock Café se protáhne, klub se v září asi nepodaří otevřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Otevření hudebního klubu Rock Café plánované na 9. září zřejmě bude odloženo. Do té doby pravděpodobně asi nebudou dokončeny stavební práce, které mají zajistit odhlučnění klubu. Oznámil to radní Prahy 1 Filip Dvořák (ODS).

Foto: Petr Janiš, Právo

Příznivci podepisovali petici za zachování klubu.

Článek

Praha 1 zatím ani nevybrala stavební firmu, která by měla práce udělat. Provozovatelé klubu přitom už mají na zahájení obnoveného provozu i na měsíc září domluvené kapely.

Rada městské části se věcí zabývala na pondělním jednání, podle Dvořáka byl ale bod přerušen. Prvním důvodem byly nejasnosti v harmonogramu plánovaných stavebních prací, který se radě zdál příliš dlouhý.

Na dotaz, zda se stihne plánovaný termín otevření, radní řekl: "Pakliže ty termíny hovoří správně, tak se obávám, že termín je nesplnitelný." Starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS) přitom na květnové demonstraci za záchranu Rock Café ujišťoval, že vše bude dokončeno do 9. září.

"Protože je starosta na dovolené, neměli jsme také informace o výsledku jednání s hlavním městem o tom, jakou měrou se budou náklady na stavbu mezi obě strany dělit," poznamenal Dvořák. Podle radního budou totiž náklady na odhlučnění o deset až 20 procent vyšší, než se předpokládalo. Původně se mluvilo o 11,5 miliónu korun s tím, že náklady si napůl rozdělí Praha 1 a hlavní město. Další asi tři milióny mají zaplatit provozovatelé klubu za úpravu vybavení.

Odhlučněním klubu se bude rada první městské části znovu zabývat v pondělí 10. srpna.

Na září jsou do klubu již nasmlouvány kapely

Zpoždění ale komplikuje život provozovatelům klubu. Jednatel Rock Café Michael Pánek řekl, že už mají nasmlouvané kapely jak na zahájení, tak na další zářijové týdny. "Kapely už tu plánují křty," poznamenal.

Pánek také uvedl, že o možném opoždění se v úterý 28. července dozvěděl na jednání na radnici. Připustil, že důvody zdržení mohou být opodstatněné. "Až se starosta vrátí z dovolené, sejdeme se. Budeme si muset nalít čistého vína, abychom věděli, s jakými termíny můžeme počítat," dodal.

Zákaz hudební produkce v Rock Café vydala radnice Prahy 1, která prostory klubu vlastní. Odůvodnila ho překračováním hlukových limitů v bytech nad klubem, chtěla, aby hudebníci nehráli hlasitěji než 95 decibelů. To zástupci klubu odmítali.

Rock Café

Vzniklo jako nezávislý hudební klub v roce 1990. Za dobu jeho existence zde vystoupili Sepultura, The Frames či Levellers, z tuzemské scény pak J. A. R, Wohnout nebo Divokej Bill.

Loni navštívilo Rock Café asi 90 tisíc návštěvníků, o pět tisíc více než o rok dříve. Problém s překračováním hlukových limitů se řešil už před rokem, kapely zde mohly hrát jen do 22 hodin.

Praha 1 původně po provozovatelích chtěla, aby si odhlučnění sami zaplatili. Ti se ale bránili tím, že se potíže zhoršily poté, co byl před několika lety klub špatně odhlučněn. Tyto práce zaplatila městská část. Firma, která ztišení klubu zajišťovala, nakonec uznala některé chyby.

Reklama

Výběr článků

Načítám