Hlavní obsah

Masters of Rock se zmocnili Blind Guardian, Nightwish a Europe

Novinky, Vladimír Michna
Vizivice

Již sedmý ročník metalového festivalu Masters of Rock, který od čtvrtka do neděle hostily Vizovice, přinesl pro asi tři desítky tisíc návštěvníků několik skvělých rockových vystoupení. Z hvězd festivalu byli nejpřitažlivější Blind Guardian, Stratovarius, Nightwish a Europe. Z méně známých kapel oslnili Kataklysm, Axxis nebo třeba dívky z Crucified Barbara.

Foto: Omelka Josef, ČTK

Europe

Článek

Nightwish přijeli s novou zpěvačkou, osmatřicetiletou Anette Olzonou, která vypadala jako Lolita z nějaké dívčí kapely. Fanoušky tedy lehce šokovala, ale předvedla dobrý zpěv a neurazila. Show populárních Finů tak nebyla žádným zklamáním, i když mnohým „ledová královna" a bývalá star kapely Tarja Turunen chyběla. 

Vrcholem festivalu bylo nepřekonané vystoupení Blind Guardian. Metaloví bardi předvedli nejen show, ale zejména skvělou hudbu, sehranost, a excelentní výkony jednotlivců. Zvláště hlas Hansiho Kürsche byl opravdovým překvapením, jelikož podobné výkony živě v minulosti standartně nepodával.  

Foto: Omelka Josef, ČTK

Zpěvák Hansi Kürsch se skupinou Blind Guardian ve Vizovicích

Zcela zaplněný areál si "Blindi" okamžitě získali a tisíce hrdel si s nimi zapělo klasické kousky jako Nightfall, Welcome To Dying nebo Mirror Mirror. Vynikly ale také nové skladby Fly, This Will Never End nebo Turn The Page, kterým Blind Guardian oblékli překvapivě nový háv civilnějším koncertním podání, díky čemuž se oprostily od přehnaných studiových chorálů a od efekty zahlceného zvuku kytar.

Stratovarius opět bavili

Před Blind Guardian publikum rozpálili finští Stratovarius, kteří zaujali i bez kytaristy a autora písní Timo Tolkiho, který skupinu opustil. Hraní šlo Finům dobře, Kotipelto zpíval jako o život, i když některé vyšší pasáže mírně zkracoval, což však vystoupení nic neubralo. Otázka je, jak půjde kapele skládání po odchodu jejich mozku. Nové skladby originalitou příliš neoplývaly.  

Foto: Omelka Josef, ČTK

Zpěvačka Anette Olzonová z Nightwish ve Vizovicích

Nic nového od posledního vystoupení v pražském Roxy nepředvedli populární Edguy, kteří jsou s talentovaným, ale mírně narcistickým Tobbim Sammetem stálicí vizovického festivalu. Hudebně i zvukově je tato kapela mezi špičkou, na koncertě by jí ale slušelo méně póz a „osvědčených“ hitů a více opravdové hudby.  

Němečtí Rage předvedli očekávaný výkon a na pódiu z fanoušky oslavili 25 let společného hraní. Europe opět nezklamaly, na jejich hitovku Final Countdown si počkaly tisíce fandů až do úplného konce festivalu.  

Zajímavou kapelou byla například kanadská deathmetalová formace Kataklysm, jejíž vystoupení si užívalo několik tisíc fandů. Pozornost přitáhly také blonďaté dračiče z dívčí kapely Crucified Barbara nebo skvěle hrající Axxis. Masters of Rock byl opět jednou z nejlepších rockových událostí tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám