Hlavní obsah

Z dopisu k volbě šéfa ČT je petice, připojilo se dalších 300 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z dopisu stovky českých osobností politikům, který žádá zrušení volby šéfa České televize a změnu mediálních zákonů, se stala petice. Žádost podpořilo dalších 300 lidí, ostatní se budou moci připojit v pondělí na nových internetových stránkách. Oznámili to v neděli signatáři dopisu Fero Fenič a Břetislav Rychlík.

Článek

"I když text dopisu neměl charakter petice a nevyzýval k připojení se dalších signatářů, reakce dalších osobností i nejširší veřejnosti byla natolik spontánní, že v průběhu následujících dní byly iniciátoři akce zahlceni dalšími žádostmi o připojení se k Otevřenému dopisu," uvedli organizátoři v tiskové zprávě.

Nové podpisy patří podle nich například dirigentu Jiřímu Bělohlávkovi, sochaři Kurtu Gebauerovi, herečce Táně Fišerové, publicistovi Janu Rejžkovi, vysokoškolskému pedagogovi Janu Sokolovi nebo předsedovi společenství Romů na Moravě Karlu Holomkovi. Kromě osobností veřejného života prý petici podpořili také starostové, lékaři nebo důchodci.

Rada České televize má volbu generálního ředitele na programu ve středu. Autorům dopisu se nelíbí způsob výběru nového šéfa, jsou podle svých slov šokováni tím, jak na základě dvou stránek textu Rada ČT vybírá ředitele instituce se sedmimiliardovým rozpočtem. Samotní členové rady jsou prý navíc pod politickým tlakem.

Požadavky obsažené v dopise odmítl mediální expert a poslanec ODS Petr Pleva a exministr kultury Vítězslav Jandák z ČSSD. Strana zelených je víceméně podpořila.

Reklama

Výběr článků

Načítám