Hlavní obsah

Rocková legenda Omega, Čechomor a švestkové knedlíky

Novinky, Stanislav Dvořák

Na konec prázdnin se připravuje tradiční vizovické Trnkobraní v areálu likérky Rudolf Jelínek. Hlavní hvězdou letošního festivalu, který se koná od pátku 28. do neděle 30.8., bude jedna z nejstarších aktivních rockových skupin na světě, maďarská Omega. Znalci si jistě vzpomenou na jejich největší hit, u nás známý jako Dívka s perlami ve vlasech.

Článek

Zdá se skoro neuvěřitelné, že skupina Omega odehrála svůj první koncert v roce 1962, je jí tedy 47 let. Členové skupiny prý tehdy nemohli vymyslet název, a tak řekli pořadateli, ať si tam napíše, co chce. Napsal Omega. O sedm let později spatřil světlo světa obrovský hit Gyögyhajú lány (česky: Dívka s perlami ve vlasech).

Kapela šla prudce nahoru, s úspěchem koncertovala na západě, setkávala se s největšími ikonami světového rocku (Who, Eric Clapton, Rolling Stones) a label Decca jí vydal album "OMEGA: Red Star from Hungary". Omega se svým zvukem mohla srovnávat s Uriah Heep i Deep Purple a stejně jako párplové dodnes vystupuje. Před třemi lety vyšel výběr Best of Omega na 2 discích.

O známá jména nebude nouze

Z dalších skupin stojí za zmínku Čechomor, Horkýže Slíže, Buty, Už jsme doma, Fleret s Jarmilou Šulákovou nebo Katarína Knechtová.

"Od pátku 28. do neděle 30.8. si milovníci muziky, tance, ale i třeba švestkových knedlíků přijdou na své. Letos se vizovické přehlídky dobré hudby zúčastní na padesát interpretů a hudebních formací nejrůznějších žánrů od folku přes pop až po rock či punk," dodala za pořadatele Lucie Kovandová.

V neděli dojde i na tradiční soutěž v pojídání švestkových knedlíků. Lístky lze koupit v běžných předprodejích za 570,- Kč nebo nejvýhodněji za 500,- Kč na Trnkoshopu na www.trnkobrani.cz. Cena jednodenních vstupenek je v předprodejích 250,- Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám