Hlavní obsah

Zahraniční produkce už netáhnou český filmový průmysl

Doby, kdy se v České republice natáčely zahraniční velkofilmy, jako bondovka Casino Royale nebo první dva díly Letopisů Narnie, skončily. V roce 2008 poprvé poklesl přínos peněz ze zahraniční pod příjmy z domácí produkce. Na vině je i skutečnost, že filmový průmysl nedostává investiční pobídky, jaké jsou v okolních zemích. Chybí i zákon o kinematografii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ben Barnes přijel na českou premiéru Letopisů Narnie, protože se v ČR natáčely

Článek

První pokles příjmů ze zahraničních produkcí nastal v letech 2002 a 2003, kdy propad u zahraničních produkcí činil sedmdesát procent. Loni poprvé poklesy příjmy branže ze zahraničních zakázek pod objem příjmů z domácích produkce. Česká republika přišla o miliardové příjmy a zaměstnání ztratily stovky lidí, často odborníků.

Filmový producent Rick McCallum ocenil, že v ČR jsou skvělí profesionálové, ale chybí pobídky, jaké nabízí Irsko, Německo nebo Norsko a filmaři proto dávají přednost třeba Rumunsku nebo sousednímu Maďarsku.

Filmy prý zajistí až 5000 pracovních míst

Lidé z asociace producentů v audiovizi uvedli, že návrat k bývalému stavu znamenal vytvoření tisíců míst v branži a možná až osmi tisíc v návazných oborech, což jsou čísla podobná, jako při otevření automobilky.

Ředitelka barrandovských filmových ateliérů Janka Vozárová se domnívá, že přímo by pobídky mohly vytvořit až 5000 míst v oboru. 

Bývalý premiér Mirek Topolánek i bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák se shodli, že filmový průmysl potřebuje pobídky. „Musíme to brát jako každý jiný typ průmysl, typ služeb s velkou přidanou hodnotou, měli bychom pobízet kinematografii jako byznys," řekl Topolánek.

Jednou z variant je vracení DPH, Topolánek ale není pro, nejen kvůli nesystematičnosti, ale také kvůli tomu, že máme řadu kvalitních odborníků. Dává přednost přímým fiskálním pobídkám. A je přesvědčen, že si to filmaři zaslouží více než automobilky.

Chybí zákon o kinematografii

Podle Jandáka je velkým problémem, že se nepodařilo schválil zákon o kinematografii. To uznává i Topolánek. Jeho vláda měla přijetí zákona v programu, ale kabinet skončil dříve, než stihl zákon prosadit..

Zákon přitom chybí už patnáct let. Podle Topolánka by měl řešit vše komplexně, tedy brát film jako průmysl, řešit i podporu domácí produkce, dotací a archivů. Peníze z filmu by podle něj měly jít zpět do filmu.

Podle Jandáka je ale problémem, že ve filmu se snoubí obchod s kulturou, což vytváří spory.

Producenti ale chtějí, aby se alespoň přijal zákon o finančních stimulech, což by pomohlo udržet kvalitu branže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám