Hlavní obsah

Exministr Ondřej Liška hostuje na psychedelickém CD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alternativní skupina Lesní zvěř, kterou spoluzaložil exministr Ondřej Liška (SZ), vydala pozoruhodné eponymní album s devíti skladbami. Na jedné z nich (Sun) můžete slyšet i exministra školství Ondřeje Lišku, který s Lesní zvěří příležitostně vystupuje.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Exministr školství Ondřej Liška (SZ) spolupracuje se skupinou Lesní zvěř. Narozdíl od Vlasty Parkanové neudělal v hudebním světě ostudu.

Článek

Na desce s převážně halucinogenní atmosférou se mísí jazz, drum'n'bass a dokonce i folklór. Právě závěrečná skoro desetiminutová skladba Hostýn, v níž hostuje Horňácká muzika Petra Mičky, je patrně nejodvážnějším počinem a vrcholem alba.

V trip-hopové náladě se vedle jazzové trubky zajímavě vyjímají housle a hlasy lidových zpěváků, které náhle dynamicky proříznou umírněnou tichou skladbu a vnesou do ní těžkost lidových balad. Nu-jazz a world-music, všechno splývá v jeden dlouhý hudební trip.

Téměř celé album se vznáší v hypnotickém oparu. Výjimku tvoří Dusty Roads, jazzrocková divočina, kde se potkávají sedmdesátá léta s elektronikou devadesátek, a podobně se tváří i neklidně taneční Gotcha, která je ale spíše pouhým jamem založeným na jednom podařeném nápadu, než skutečnou písničkou.

Špatná není ani vyklidněná chill-outová Frank Frank nebo hypnotická nu-jazzová Sun s textem spíše mluveným než rapovaným.

I když v oblasti nu-jazzu a psychedelie by se jistě našla řada světových souborů, které jsou ještě o něco sofisitikovanější než Lesní zvěř, je nutno uznat, že v rámci regionu je Liška  "velké zvíře".

Lesní zvěř: (bez názvu), Indies Scope Records 2009

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám