Hlavní obsah

V knize Nevěř mi ani slovo se děj točí okolo pití, s nímž přestat je prý snadné

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po baladickém výkřiku novely Kámen v okně proti brutalitě vůči nejstarší generaci, se Roman Ráž rozhodl zasmát. Už v úvodním mottu Neznámého pijana: Přestat pít je snadné. Už jsem to dokázal devětkrát! cituje vypouklé zrcadlo, jemuž se svět jeví pokaždé zdeformovaný.

Článek

Pije hlavně Ivan, po vyspání vždy veselý chlapík, na jehož záchranu se vydává bratr Ilja, režisér živící se reklamami, kterého k pomoci neustále vybízí společná matka Anežka.

V baru pak potkávají maličko upjatou Ruslanku, kterou občas uvolní sestra Vasilka, přičinlivá prostitutka. A jejich ukrajinský svět přesunutý do Prahy má osobité kouzlo.

Takže se klidně může stát, že i největší pijan pomůže druhému v nesnázích a jeví se mu jako Dobrodij. Jakže to zní? No, samozřejmě maličko ukrajinsky, vždyť se přece musejí setkat osudy dvou bratrů a sester.

A radost jim nezkazí ani tři zloději nezastavující se před krádeži čehokoli. Třeba panenské blány. Píše se přece rok 2008. A jak uvádí autor, osmička je nekonečno postavené na hlavu. Mnoho lidí to považuje za štěstí.

Roman Ráž: Nevěř mi ani slovo

Vydalo nakladatelství Akropolis

240 stran

248 Kč

Možná nebude jejich trápení navěky a stejně jako tento příběh skončí i oni v onom osmičkovém roce.

Reklama

Související články

Polský kněz napsal katolickou Kámasútru

Otec Ksawery Knotz vydal knihu, v níž manželským párům radí z praktického i teologického hlediska, jak si vylepšit svůj sexuální život. V knize Sex jak ho...

Výběr článků

Načítám