Hlavní obsah

Šéf strážnického festivalu Slunce Pavel Kopřiva: Nezajímají mě škatulky, ale hudba

Právo, Zdenko Pavelka

Desátý multižánrový Festival slunce se bude konat 17.-18. července ve Strážnici a jeho organizátor Pavel Kopřiva prozradil, že se letos objeví Ray Wilson z Genesis, bratři Ebenovi, ale také Xindl X. Proto se festival nemůže označit za ryze folkový.

Článek

Během deseti let jste na strážnickém pódiu přivítal řadu českých a slovenských muzikantů, největším trhákem byl ovšem Donovan před sedmi lety. Letos se objeví další legenda, Ray Wilson z někdejších Genesis. S čím přijede?

Přijede se svojí kapelou Stiltskin, se kterou hraje víc než patnáct let. Já jsem ho poprvé viděl s Genesis v roce 1998 v Praze. Loni jsem pak viděl jeho koncert unplugged. Ve Strážnici ovšem vystoupí v plné palbě s celou kapelou. Mám jeho dva roky starou live nahrávku v tomto obsazení a myslím si, že to opravdu bude stát za to. Měl by zahrát zhruba sedmdesátiminutový set.

Jste folkař, ale festival jste rozšířil především o bigbít - loni byla hlavní hvězdou slovenská zpěvačka Jana Kirschner. Pasuje to dohromady?

Černohorský Festival Slunce se nikdy neprezentoval jako folkový festival, ale jako festival multižánrový. Jde mi samozřejmě především o to, aby zde zazněla kvalitní hudba, a to bez ohledu na to, do jaké žánrové škatulky patří. Takže letos můžete slyšet nejen Raye Wilsona, bratry Ebenovy, Vlastu Redla, Progres, ale také Xindla X a Tomáše Kluse.

Vy si s Folk Teamem nezahrajete?

Folk Team letos zahraje na několika letních festivalech. Kromě Strážnice, kde hrajeme samozřejmě před Rayem Wilsonem, se objevíme na Jesenickém Nuggetu, na Portě v Ústí nad Labem, ve Frýdku-Místku na Muzikantských žních a také na Slovensku - na Country Loděnici v Piešťanech.

Letos jste vydal ke třiceti letům kapely velké ohlédnutí Folk Teamu - dvě CD a jedno DVD ve společném kompletu Měsíční dítě. A když zmiňujete Portu: změnilo se publikum?

DVD je vlastně záznamem loňského koncertu Folk Teamu z brněnského Semilassa a obsahuje aktuální koncertní program a spoustu bonusů ve formě klipů a raritních záznamů, jedno CD je zvuková stopa k témuž a druhé CD je záznam koncertu z roku 1988 z brněnského V-klubu v „dřevní“ sestavě ještě s Tomášem Úlehlou a Aťou Lukášem. Mimochodem na některých letošních vystoupeních se i v této sestavě objevíme.

Na Portě jsem byl naposledy, ještě když byla v Jihlavě, a kromě podstatně menšího zájmu publika jsem žádné změny nezaznamenal. Doufám, že v Ústí nad Labem na mezinárodním finále bude plno. A samozřejmě ve Strážnici 17. a 18. července na Slunci jakbysmet.

Reklama

Výběr článků

Načítám