Hlavní obsah

Čeští umělci a publicisté hodnotí Michaela Jacksona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po "králi popu" Michaelu Jacksonovi, který zemřel ve čtvrtek odpoledne místního času, v Česku truchlí jeho příznivci, umělci i hudební publicisté. Jackson má v České republice mnoho příznivců, jeho stěžejní album Thriller dokonce vyšlo už v komunistickém Československu.

Článek

Jediný pražský koncert na zvláštním pódiu na Letné v roce 1996 přímo navštívilo 120.000 fanoušků, tisíce dalších sledovaly zpěváka kolem plotu, který prostor ohrazoval.

Čeští fanoušci chtějí uctít Jacksonovu památku v neděli od 15:00 na Staroměstském náměstí v Praze. Akce by měla trvat tři hodiny. "Zapálíme svíčku, zapalovač či pouze slzy v očích a poslechneme si pár jeho nezapomenutelných hitů," uvedli. Akci organizují prostřednictvím internetové sociální sítě Facebook, kde existuje několik skupin, jež vznikly po smrti Jacksona.

"Jsem velice smutný, intenzivně jsem s ním prožil všechny jeho desky, sledoval jsem do poslední chvíle každý jeho krok. Je to veliká ztráta," řekl k Jacksonovu skonu hudebník Roman Holý známý z projektů Monkey Business, J.A.R nebo Sexy Dancers.

U Jacksona člověk nikdy neví, zda se nějakým způsobem nepřevtělil a neužívá si někde v džungli.
Ondřej Hejma

Zpěvák skupiny Monkey Business, jejichž hudba je Jacksonem částečně ovlivněná, Matěj Ruppert označil zprávu za "velkou ránu". "Znamenal strašně moc pro můj hudební vkus. Byl geniální osobností, která utvářela dějiny nejen populární hudby 20. století podobně jako třeba Beatles," uvedl.

Jacksonovo úmrtí zaskočilo také hudebního publicistu Jaroslava Špuláka. "Když jsem se kolem půlnoci dozvěděl, že Jackson zemřel, zjistil jsem, že mi bude ten jeho příběh z hudebního světa chybět. Neměl jsem jako český žurnalista možnost být mu nablízku, ale jsem přesvědčen, že svou úspěšnou kariéru vybudoval obrovským úsilím, které by mohlo být příkladem pro všechny. A kromě toho byl skvělý!" uvedl.

Jackson byl každopádně fenomenální zpěvák, který stál u takové sametové revoluce v populární hudbě 80. let, díky které se v hitparádách definitivně prosadili černošští umělci
Vladimír Vlasák

S osobitým humorem přijal zprávu o úmrtí "krále popu" hudebník a publicista Ondřej Hejma, který se smutnou zprávu dozvěděl až ráno z médií, na jejichž informace je prý opatrný. "U Jacksona člověk nikdy neví, zda se nějakým způsobem nepřevtělil a neužívá si někde v džungli. Je to každopádně velká ztráta, čekal se jeho veliký comeback, který se už asi neuskuteční. Ať už je v té džungli, nebo doopravdy mrtvý," uvedl.

Hudební publicista Vladimír Vlasák připomíná rozporuplný pražský koncert Jacksona, který v něm podle jeho slov vyvolal pocit "velkého nic". "Byl to bizarní rozruch včetně fanynek tábořících před hotelem, Jacksonovy sochy v nadživotní velikosti a pódia připomínající přeplácaný muzikál s maketou tanku a rakety, ze které Jackson vystoupil," vzpomíná Vlasák, podle kterého to nebyl příliš povedený koncert, protože mu chyběla energie.

Nejen na jeho hlas, ale také na videoklipy, spolupráci s Paulem McCartneyem nebo tanec nikdy nezapomenu
Petra Janů

"To ale neznamená, že v takové O2 areně by to nemohlo být jiné, Jackson byl každopádně fenomenální zpěvák, který stál u takové sametové revoluce v populární hudbě 80. let, díky které se v hitparádách definitivně prosadili černošští umělci," míní Vlasák. Podle něj Jacksonův úspěch otevřel dveře umělcům, jakým byl krátce na to Prince a dnes například Beyoncé. Oceňuje také jeho roli při vzniku videoklipů a úspěchu hudební televizní stanice MTV.

O velkém smutku hovoří zpěvačka Petra Janů, která Jacksona označila za fenomén, který zúročil svůj talent. "Nejen na jeho hlas, ale také na videoklipy, spolupráci s Paulem McCartneyem nebo tanec nikdy nezapomenu," řekla s tím, že to, co se kolem jeho osoby dělo v mimohudebních věcech, se slavným lidem jako byl on prostě stává.

Michael Jackson vydal během své kariéry deset sólových alb, další desky nahrál se svými bratry v mládí ve skupině Jackson 5 a vydáno bylo též mnoho desítek kompilací. Celkově podle údajů z USA prodal na 750 milionů desek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám