Hlavní obsah

Anglické jahody v Moskvě diváky zaskočily tématem srpnové okupace

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Producent Pavel Melounek uvedl v Moskvě na festivalu film Anglické jahody a v rozhovoru popsal, jak téma srpnové okupace Československa diváky v Rusku překvapilo.

Článek

Překvapil vás vzhledem k tématu sovětské okupace v roce 1968 výběr Anglických jahod na moskevský festival?

Nejen mě, některé místní experty to dokonce zaskočilo a hlavní herecký představitel Alexej Bardukov nám řekl: „Absolutně jsem nevěřil, že Moskva tento film vezme, až do okamžiku, kdy jsem ho tady viděl na tom obrovském plátně v Kinocentru.“

Jaké byly reakce publika?

Zpočátku opatrné, ve druhé polovině už se ale diváci začali smát. Nakonec byl dokonce potlesk a okamžité nabídky na některé další festivaly v bývalém Sovětském svazu a Asii.

Moskevský festival, který se až do počátku 90. let střídal s karlovarským, letos slaví padesátiny. Jaký jste z něj měl dojem?

Je to zejména kvantitativně obrovská akce, ale trpí jakousi nekontaktností. Festivalová centra jsou od sebe dost vzdálena, propagačně se v patnáctimiliónové megapoli trochu ztrácí. Ale jsou zde hojně zastoupeni filmaři z bývalého Sovětského svazu, početněji i z východní Evropy a Asie, akreditovaných novinářů jsou skoro dvě tisícovky. Letos byla řada světových a mezinárodních premiér, v soutěži se objevila zajímavá režisérská jména.

Foto: archiv, Právo

Pavel Melounek

Jezdí do Moskvy i hvězdy světového filmu?

Na zahájení dorazil Adrian Brody, ohlášen je Johnny Depp, jenž hraje ve filmu Michaela Manna Public Enemies, který ve světové premiéře festival v neděli zakončí.

Jaké bylo celkově české zastoupení?

Hrál se René, Tobruk a Normal, Bathory byla prezentována jako slovenský film s účastí dalších zemí. Na koprodukčním fóru se představil i dokumentární projekt producentky Ivany Vrbíkové a režiséra Davida Čálka Legionářovy pravnučky.

Na závěr – jak si doma vede ruský Brad Pitt Alexej Bardukov?

Viděl jsem představení Modrého netvora v divadle Satirikon, které má tři ocenění za nejlepší ruskou inscenaci roku a kde hraje Alexej hlavní roli. Nepamatuji, kdy jsem viděl na českých prknech takový gejzír nápadů (nechyběly gondoly, vícehlaví vetřelci i pánské akvabely) i nasazení mnohostranně vybavených herců. Bardukov jim kraloval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám