Hlavní obsah

Do Prahy míří zpěvák Vinx z Jungle Funk i bluesman s nástrojem z roku 1936

Novinky, Stanislav Dvořák

Vynikající americký zpěvák Vinx (ex-Jungle Funk) přiveze svůj mix ethna a soulu 6. července do pražského Jazzdocku. Před ním se představí australský bluesman Gwyn Ashton.

Článek

Americký zpěvák Vinx se vyžívá v experimentech na pomezí world music, soulu a jazzu. Místy zapojuje i elektroniku, zejména k vrstvení svých vokálů. V intimních aranžích vyniká síla jeho hřejivého hlasu se značným rozsahem.

Vinx má v sobě něco z Bobbyho McFerrina i Stevieho Wondera. V minulosti spolupracoval třeba s Herbiem Hancockem, B. B. Kingem, Stingem nebo Lou Reedem. Se Stingem absolvoval celé světové turné jako předskokan a na jeho závěr společně koncertovali v Carnegie Hall, kde je natáčela MTV.

Před Vinxem zahraje Gwyn Ashton, australský bluesový kytarista, zpěvák a hráč na foukací harmoniku, společně se slovenským bubeníkem Tomášem Bobrovniczkým.

Ashton hraje na kuriózní nástroj National resonator. Jedná se o přechodový článek mezi akustickou kytarou a moderní elektrickou. Vyráběl se z kovu v letech 1926-1939 a jeho vynálezcem je slovenský imigrant John Dopyera. Po roce 1989 se podobné nástroje zase začaly vyrábět v malém množství pro fajnšmekry.

Reklama

Výběr článků

Načítám