Hlavní obsah

Festival v Glastonbury začíná, účinkující vystoupí nabarveni na modro

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká
Glastonbury

Populární hudební festival v Glastonbury začíná ve čtvrtek 25. června. Desetitisíce hudebních fanoušků již přijíždějí na farmu Worthy v jižní Anglii, kde se koná další ročník údajně největšího světového festivalu pod širým nebem.

Na festival v Glastonbury přijíždějí desetitisíce fanouškůVideo: ČTK

 
Článek

Návštěvníky čeká slunečné počasí a bouřky, ale především stovky hudebníků - od nejslavnějších jmen, jako je Bruce Springsteen po nastupující hvězdy, jako je zpěvačka Little Boots. 

Některé hudební hvězdy si pro letošní ročník festivalu připravily modrou barvu, jimiž si obarví hlavy a obličeje, aby tak upozornily na změny klimatu. Umělci natočili i videosnímek, který se objeví na hlavní scéně Pyramid, a chybět nebudou ani fotografie a plakáty. Mezi modře pomalovanými jsou třeba Jarvis Cocker, Little Boots či Fatboy Slim.

Letos se organizátoři vrátili ke kytarovým kořenům a pozvali zaručené veterány, jako je BruceSpringsteen, Neil Young, Blur či Status Quo. Festival začíná ve čtvrtek a končí v neděli.

Velké hvězdy vystoupí až v pátek

První velká jména se objeví v pátek, kdy na hlavní scéně Pyramid vystoupí Neil Young, Lily Allenová a britská ska kapela z přelomu 70. a 80. let The Specials.

V sobotu bude hrát na Pyramid Springsteen s The E Street Band, ale i někdejší Youngovi spoluhráči Crosby, Stills and Nash, stejně jako britský rapper Dizzee Rascal.

Glastonbury, Semerset, jižní Anglie

24.-28. června, 5100 Kč

První dvoudenní festival Glastonbury se konal u mlékárny farmáře Michaela Eavise roku 1970. Stal se největším anglickým festivalem s nejlepšími kapelami na světě. Také se mu může říkat nejšpinavější díky prudkým dešťům, které jsou už několik let typické. Nejpozoruhodnější byl rok 1997, kdy se Glastonbury stalo úplnou bažinou. Každý interpret od skupiny Radiohead po Jay-Z dává část svého zisku z festivalu hnutí Greenpeace a Oxfam (Hnutí proti hladu ve světě).

V neděli se v Glastonbury sejdou poprockoví Blur, na hlavní scéně se objeví Australan Nick Cave, další legenda britského ska The Madness, velšský veterán Tom Jones a rockeři Status Quo.

V neděli se v Glastonbury sejdou poprockoví Blur, na hlavní scéně se objeví Australan Nick Cave, další legenda britského ska The Madness, velšský veterán Tom Jones a rockeři Status Quo.

V neděli se v Glastonbury sejdou poprockoví Blur, na hlavní scéně se objeví Australan Nick Cave, další legenda britského ska The Madness, velšský veterán Tom Jones a rockeři Status Quo. Na desítce pódií Glastonbury nabízí na tři sta zpěváků a skupin. Stejně jako hudba patří ke Glastonbury i hluboké bláto, ve které se louky často promění po náporu deště.

Vstupenky na festival byly letos prý vyprodány za několik týdnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám