Hlavní obsah

Spor o Svěrákovu píseň Cihla k cihle opět nerozřešen

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudní spor o zneužití duševního vlastnictví v případě písničky Zdeňka Svěráka Cihla k cihle notoricky známé jako Dělání se táhne už od 10. ledna 2005. Ani v pondělí 22. června však soudce Miloš Holeček nerozhodl, zda byl autor okraden a zneužit, či nikoli a zda se mu společnost Bauhaus, která měla část motivu použít, musí mimo odškodného 200 tisíc korun i omluvit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zdeněk Svěrák se soudních líčení osobně neúčastní.

Článek

V roce 2004 Bauhaus na svém reklamním billboardu zveřejnil slogan: Upeč třeba zeď. Podle Svěráka, který se líčení neúčastní, byla porušena autorská práva, Bauhaus tvrdí, že motiv z písničky firma nezneužila. Že byla autorská práva poškozena, je přesvědčen i soudem určený znalec Bohumír Štědroň.

„Je téměř nepravděpodobné, že by společnost Bauhaus nevěděla, že používá části textu pro své reklamní potřeby. Asociace byly zcela jednoznačné. Píseň působí na duši léčivě a vlastně vytváří atmosféru, že stavění je velice prospěšné, což Bauhaus jistě dobře věděl,“ uvedl Štědroň.

Žalovaná strana si pochopitelně nechala vypracovat posudek zcela opačný a dosáhla toho, že znalec, vyzvaný soudem, musí své zkoumání doplnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám