Hlavní obsah

Na reggae festival do Bratislavy dorazí Fantan Mojah, Mad Professor i Skatalites

Novinky, Stanislav Dvořák

Jedna z největších reggae akcí, bratislavský Reggae Uprising Festival, uvítá 28. a 29. srpna vynikajícího jamajského zpěváka jménem Fantan Mojah, legendární skupinu Skatalites, "šíleného" dubového profesora či Roots Manuva.

Článek

Fantan Mojah patří k mladší generaci jamajských umělců, ale nedal se zlákat módním hip-hopem a jede si dál ve stylu "roots". Jeho hrubému hlasu něžnější melodický styl výtečně svědčí. Proslavil se hity jako Thanks and Praise, Hungry či Hail The King.

Narodil se v St. Elizabeth na Jamajce a v hudebních soutěžích se prý prosadil už v devíti letech. Začínal s Kilimanjaro Soundsystémem a vystupoval pod pseudonymem Mad Killer, podle svého vzoru Bounty Killera. Po setkání s dalším slavným reggae interpretem Capletonem se přejmenoval na Fantan Mojah a začal dávat svým písním více duchovního rozměru. Roku 2004 přišel se singlem Hungry, který se vyšplhal na vrchol jamajských hitparád a Fantan se stal reggae hvězdou.

Roots Manuva je velmi originální hudebník a rapper, který úplně nezapadá do škatulky reggae. Nejlépe by mu asi seděla nálepka indie - R & B. Věnuje se hip-hopu, funky, reggae a dubu, experimentuje s elektronikou.

Jako Rodney Smith se narodil roku 1972 v Londýně. V roce 1995 vypustil první vlastní singl Next Type of Motion a debutové album Brand New Second Hand (1999) bylo ve Velké Británii označeno za hip-hopový počin roku. Nyní už má Roots Manuva na kontě šest alb a spolupráci s Gorillaz, The Cinematic Orchestra, Chali 2na, Coldcut a dalšími.

Skatalites asi není třeba představovat. Jde o jednu z nejstarších skupin, která stála před čtyřiceti lety u zrodu reggae. Několikrát vystupovala i v ČR. Po rozpadu se v roce 1983  znovuzrodila v jamajském Montego Bay. Roku 1995 byla nominována na Grammy v oblasti reggae.

Dále v Bratislavě vystoupí legendární Mad Professor, německo-francouzští divoši Irie Revoltes, Earl 16, Bongo Chilli, Deadly Hunta nebo české skupiny United Flavour, Švihadlo a spousta dalších reggae a hip-hopových souborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám