Hlavní obsah

Ostrov od Toyen má cenu přes šest miliónů

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Za 6,6 miliónů korun vydražila Aukční síň Procházka v neděli v českobudějovickém Hotelu malý pivovar obraz od představitelky českého surrealismu Toyen s názvem Ile de Sein. Milan Trokan, který dílo koupil přímo v sále pro svého přítele v Amarice, byl připravený jít až na patnáct miliónů korun.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Milan Trokan vydražil dílo Ile de Sein za 6,6 miliónu korun.

Článek

„Obraz jsem vydražil pro svého přítele, který už dříve emigroval do USA a už Toyen ve sbírce má. Byl jsem připravený jít až na patnáct miliónů. Myslel jsem, že cena bude vyšší. Ile de Sein zřejmě zůstane v Čechách, protože známý, kterému nyní bude patřit k nám často jezdí,“ sdělil po dražbě Milan Trokan.

Dražba díla z padesátých let minulého století trvala necelých deset minut, kromě Trokana byl ještě jeden zájemce na telefonu, který však pro 6,7 miliónu už ruku nezvedl.

„V tuto cenu jsem ve skrytu duše doufal. Myslím si, že odpovídá současné tržní hodnotě tohoto obrazu. Určitě však ještě poroste a je to i dobrá investice,“ uvedl Jaromír Procházka z pořádající aukční síně s tím, že je to nejvyšší cena obrazu na dražbě v českobudějovické historii.

I pro aukční síň bylo překvapením, že rozhodující nabídka přišla přímo ze sálu a ne po telefonu. „Zájemce na telefonu byl pro nás jistotou, že obraz někdo koupí. Ukázala se výhoda veřejné dražby, protože o zájemci ze sálu jsme předtím nevěděli,“ podotkl Procházka.

Toyen (vlastním jménem Marie Čermínová – 1902 až 1980) namalovala obraz v roce 1950 a znázorňuje francouzský ostrov v Atlantském oceánu. Ústředním motivem je malý ptáček uprostřed, který zřejmě představuje Toyen, která zůstala na ostrově sama po společném pobytu s dalšími surrealisty.

Nejdražším v Česku vydraženým obrazem od Toyen je surrealistické dílo s názvem Spící. V březnu se v aukci v Praze prodal za vyvolávací cenu 20 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám