Hlavní obsah

V bohnické léčebně začal festival Mezi ploty

– Praha

V sobotu 30. května začal v pražské psychiatrické léčebně v Bohnicích festival Mezi ploty. Letos je to jeho již 18. ročník. Stovky návštěvníků bohnického areálu neodradilo ani deštivé počasí a lidé si nenechali ujít přehlídku hudby, divadel, výtvarného umění a workshopů.

Článek

"Jsme rádi, že Mezi ploty zahajoval Divokej Bill, kapela, která tu už nebyla tak pět let," řekl organizační ředitel Michal Šesták. Litoval ale počasí, které podle něj odradilo mnoho lidí areál navštívit. V uplynulých letech se na festival chodilo průměrně denně dívat až deset tisíc lidí, celkově mívali až pětadvacetitisícovou návštěvnost.

Hudební program se letos rozptýlil po celém areálu do pěti scén a vystoupily na něm desítky kapel jako Horkýže Slíže, Sunshine, Sunflower Caravan i Dan Bárta s Illustratosphere. Třetí scéna je vyhrazena pro ska a reggae, hrají na ní třeba Sto zvířat, Švihadlo, Tleskač nebo Tam Tam orchestra. Na klidnější scéně Oáza pak vystoupí Psí vojáci, Lenka Dusilová nebo Gulo čar.

"Poprvé máme také Ethno stage, která nabízí world music," upozornil Šesták. Vstupenky stojí na den 250 korun v předprodeji a o třicet korun více přímo na místě, pro zájemce jsou pro oba dva dny připraveny i permanentky.

Festival tradičně přináší i divadelní představení, která mohou návštětníci najít na sedmi scénách v Divadle Za plotem i pod širým nebem. "Těší nás, že po delší době přijelo i Dejvické divadlo. Doporučujeme ale i inscenace Divadla v Řeznické, Divadla Na zábradlí nebo Činoherního studia Ústí nad Labem," uvedl Šesták. Děti se mohou potěšit v dětském koutku a s dětským divadlem.

Nedělní program bude patřit také tanci, který předvede taneční skupina IF, několikanásobní mistři Česka v break dance Crazy Breakers nebo taneční skupina zaměřená na americký step Crock 14.

V hlavní pěší zóně festivalu jsou tradičně postavené desítky krámků s rozmanitým občerstvením, oblečením a nabídkou CD. Nechybí ani jarmark chráněných dílen, v němž zdravotně postižení představují svou práci.

Ke každoročnímu koloritu pak patří i smažení placiček se sladkou a slanou náplní, vaření domácí bramboračky a pečení chleba v hliněné peci. Prezentuje se také bohnická léčebna, která si letos připomíná sto let od svého založení.

I přes oslavu osmnáctých narozenin festivalu se dodržuje abstinenční tradice s ohledem na pacienty a prostředí léčebny.

Podle ředitele Šestáka disponují pořadatelé ročně osmi miliony korun, do nichž přispívá pražský magistrát, ministerstvo kultury i soukromé subjekty. Příjmy ze vstupného jdou pak přímo klinice formou daru. Ekonomická krize se výrazně na sponzorství podle Šestáka neprojevila. "Některé střední a menší firmy si ale podporu letos dovolit nemohly," konstatoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám