Hlavní obsah

Trierův Antichrist uvedený v Cannes překypuje násilím a sebedestrukcí

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes

Napjatá očekávání vzbuzoval už název nového filmu dánského režiséra Larse von Triera Antichrist. Nevyzpytatelný Dán však překonal všechna očekávání. Snímek uváděný jako horor překypuje detailně zobrazovaným brutálním sexem a násilím vykonávaným zejména na genitáliích jediných dvou aktérů.

Článek

Bouře Trierem jistě nechtěného smíchu, vyvolávaného lehkou hysterií jakožto obranou organismu před tím brát film vážně, zněly sálem už při novinářské projekci, která skončila bučením i potleskem Trierových věrných.

Příběh psal autor jako terapii z vlastní deprese a považuje ho za nejdůležitější v kariéře. Začíná v dlouhé, černobíle, detailně a s velkou dovedností a smyslem pro světlo a hudbu natočené scéně, v níž rodiče souloží a jejich malé dítě mezitím vyleze z postýlky a vypadne z okna.

Další část je naukou o psychoterapeutických postupech, jimiž se muž snaží svou ženu zbavit traumatu, ale neuspěje.

Závěr je nevídanou eskalací brutality, násilí i sebedestrukce. Na tiskové konferenci s Trierem a herci Charlotte Gainsbourgovou a Willemem Dafoem bylo narváno. A nezačalo to pro Triera dobře.

„Myslíte si, že takový film patří do hlavní festivalové soutěže?“ zeptal se první novinář na to, co otřásalo canneskými kavárnami v neděli dlouho do noci, ačkoli nelze popřít, že otázka patří spíš vedení festivalu.

Lars von Trier velmi roztřeseným hlasem odpověděl: „Já ten film natočil, líbí se mi, je pro mě důležitý, a vůbec - jsem nejlepší režisér na světě, tak co je to za divnou otázku.“

Hlavní postavy se režiséra zastaly

Nehorázné sebevědomí ale bylo jen v jeho slovech, ve tváři byla patrná nejistota a člověk si musel bezděky říci, že se možná z té deprese hned tak nedostane. Oba herci se nicméně svého režiséra zastali.

Gainsbourgová řekla, že byla připravena na všechno a nečinilo jí to sebemenší potíže, a Dafoe zase, že když přijme scénář, neřeší při natáčení, jestli má být nahý a jaké pohyby má vykonávat.

Reklama

Související články

Cannes praská ve švech a hvězdy jsou všude

O víkendu prošlo Cannes svou vlastní krizí. Městečko sice nafouklo rezervy pro 35 tisíc filmových profesionálů a více než 4 tisíce novinářů, ale když k nim...

Výběr článků

Načítám