Hlavní obsah

V Telči budou vystaveny Havlův legendární svetr i Mahlerova taktovka

Právo, Jana Pechová
Telč

Listina z roku 1253, kterou Přemysl Otakar II. dává právo k faře v Kostelní Myslové klášteru v rakouském Gerasu, bude vystavena v Česku poprvé. Dále zájemci uvidí cenný obraz Egona Schieleho Lesní pobožnost, stejně tak i legendární modrý svetr s plackou OF, v němž Václav Havel strávil drahně času v době sametové revoluce. Mezi exponáty na velkoryse pojaté tradiční Dolnorakouské zemské výstavě bude i taktovka dirigenta a skladatele Gustava Mahlera.

Foto: Jana Pechová, Právo

Prezidentská standarta, která po sametové revoluci označovala vůz Václava Havla. Ve stejném sále bude vystaven i Havlův legendární svetr.

Článek

Expozice začíná v pátek 18. dubna v rakouských městech Horn a Raabs a poprvé ve své historii také v Telči na druhé straně hranice. Pod společným mottem Rozděleni – odloučeni – spojeni bude probíhat v Hornu, Raabsu a v Telči.

Hornská část zachycuje vývoj dějin na obou stranách hranice od první světové války, v muzeu v Raabs se zabývá pojmem hranice v širokém významovém smyslu.

„Vůbec poprvé zde jsou vystavené předměty z telčské farnosti,“ upozornil autor libreta muzejní expozice Josef Hrdlička.

Zájemce doveze kyvadlová doprava

„Od soboty 18. dubna bude návštěvníkům k dispozici kyvadlová doprava, jejíž jízdní řád je koncipován s ohledem na možnost zvládnout všechny tři cíle v jednom dni.

Společná vstupenka se třemi ústřižky však počítá s možností navštívit kterékoli z míst v rozdílných dobách, po celou dobu konání výstavy,  tj. do 1. listopadu,“ shrnula praktickou stránku Eva Nepokojová z realizačního týmu akce.

Jak poznamenala, o rezervaci požádalo již 27 tisíc lidí, v této chvíli převážně z rakouské strany. Mezi zájemci z české strany zatím dominují školy, řada z nich hodlá zajímavou příležitost pojmout jako školní výlet. Společná vstupenka stojí 220 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám