Hlavní obsah

Skupina Gipsy.cz zahraje na eurosongu skladbu Aven Romale

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničku Aven Romale zahraje skupina Gipsy.cz na mezinárodní soutěži Eurovision Song Contest, která se uskuteční 14. až 16. května v Moskvě. Rozhodli o tom v hlasování diváci České televize a fanoušci kapely. Ta s ní bude reprezentovat Českou republiku.

Článek

Hlasování, které trvalo téměř měsíc, skončilo v sobotu v noci. Skupina Gipsy.cz vystoupila v pořadu Noc s Andělem, kde naživo představila druhou písničku, jež se o možnost zaznít na přehlídce v Moskvě ucházela, nazvanou Do You Wanna? Pak byl puštěn videoklip k vítězné skladbě.

Skupina se rozloučila s Petrem a Janem

Během vystoupení se kapela rozloučila se svými dosavadními dvěma členy, Petrem a Janem Surmajovými, kteří už před několika týdny ohlásili odchod. „Jsme nerozlučná trojka a věřím, že se ještě budeme potkávat soukromě i na nějakých hudebních akcích. Hrávali jsme spolu kdysi na pohřbech,“ řekl na rozloučenou kytarista Vojtěch Lavička.

Zpěvák Radovan Banga Právu řekl: „Všichni jsme Romové a máme mnoho výhod a nevýhod. Nevýhodou jsou hudební mantinely. Vojta Lavička a já jsme otevřenější, chceme jít alternativněji i dalšími hudebními směry. Kluci to cítili víc tradičně. Proto jsme si každý zvolil svou cestu. Není vyloučené, že si ještě někdy společně zahrajeme a budeme na nějaké úrovni spolupracovat. Ten rozchod proběhl úplně v klidu.“

Kapela se rozrostla na šestičlennou

V písničce Do You Wanna? Gipsy.cz představili nové spoluhráče. Kapela se ze čtyřčlenné rozrostla na šestičlennou, když ji posílili houslistka Noemi Fialová, kytarista Tibor Žida, baskytarista Matěj Černý a bubeník Oliver Lipenský.

Do sestavy historicky poprvé přibyl hráč na bicí a odteď už nebude kapela složena výhradně z romských muzikantů. Momentálně nová sestava nekoncertuje, ale zkouší repertoár tak, aby se mohla co nejdříve vrátit na pódia.

Poprvé se možná představí už v květnu, kdy by měla vystupovat na Slovensku. Pokud to nevyjde, v červnu prý začne jezdit po festivalech.

Reklama

Související články

Gipsy.cz: Eurosong je občas spíš šaškárna

Česká televize v pondělí v Praze oficiálně představila svého kandidáta do soutěže Eurosong, skupinu Gipsy.cz. "Je to občas spíše šaškárna," připustil na otázku...

Výběr článků

Načítám