Hlavní obsah

Národní galerie nakoupila staré umění za 27 miliónů korun

Národní galerie v Praze (NG) získala kolekci děl starého umění, o které rozšíří svou expozici ve Schwarzenberském paláci. Cenou je tato akvizice devíti děl, za kterou český stát zaplatil přes 27 miliónů korun, nejvýznamnějším přírůstkem děl starého umění v NG od roku 1989. Galerie díla představí v pondělí na tiskové konferenci.

Foto: Třeštík Jan, ČTK

Generální ředitel Národní galerie Milan Knížák

Článek

Výjimečný je objem akvizice i ve srovnání s ostatními státními nákupy či výkupy uměleckých děl. Největší akvizicí v novodobé historii NG byl nákup děl ze známé Waldesovy sbírky, za něž na přelomu tisíciletí stát zaplatil přes 100 miliónů korun. Další nákupy pro NG související s restituovanými díly byly v řádech statisíců či miliónů korun, například dvě díla starého umění za 3,6 miliónu (Cornelis Pietersz Bega) a 14,7 miliónu korun (Camillo Boccacino).

Mezi další cesty, jak Národní galerie získává nová díla, patří dary či nákupy - i ty se často skládají i z jiných zdrojů než ze státní dotace. Dary se pohybují v řádech jednoho až šesti miliónů korun ročně. Kritiku před časem sklízel nákup díla Josepha Beyuse. Objekt s názvem Auto stál 15 miliónů korun, dnes je součástí expozice moderního a současného umění ve Veletržním paláci.

Na díla přispělo ministerstvo

V tomto případě celou sumu uhradil stát - na splátky, a doplatil ji právě v době, kdy se debatovalo o tom, zda má Česká republika zaplatit deset miliónů korun za unikátní fragment latinského rukopisu Dalimilovy kroniky vydražený v zahraničí. Na nákup Beyusova díla, jednoho z nejvýznamnějších představitelů německého umění 60. let, získala NG peníze prostřednictvím ministerského programu podpory akviziční činnosti českých muzeí a galerií.

Loni český stát zaplatil několik desítek miliónů korun na výkup děl z Freundovy sbírky, vydražený nábytek a obrazy ze sbírky Lichtenštejnů stály 13 miliónů a doplácelo se přes 11 miliónů korun za druhou část trezorového fondu klášterní knihovny v Teplé u Mariánských Lázní, který získala Národní knihovna. Cena celého souboru, získaného během několika let, je 68 miliónů korun.

Díla, která nyní získala NG, pocházejí ze sbírky Antonína Isidora Lobkowicze (1775 až 1819). Galerie koupila ze stejného zdroje už v roce 2007 dva významné obrazy od italských a holandských umělců. Nové akvizice již je možné vidět ve stálé expozici, ale podrobnosti o nákupu chce galerie sdělit až v pondělí. Obrazy se podařilo zakoupit "díky pochopení a vstřícnému přístupu ministerstev kultury a financí", uvádí galerie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám