Hlavní obsah

Nepál očima švédského fotografa Olofa Jarlbro

Právo, Kateřina Farná

„Do Nepálu jsem poprvé přijel v roce 1998 lézt po horách. Od té doby se datuje moje fascinace nepálskou kulturou, zejména náboženskými obřady,“ píše v úvodu své knihy třicetiletý švédský fotograf Olof Jarlbro.

Článek

Publikaci s názvem The Falling Kingdom (Soumrak království) věnuje právě této dálnovýchodní zemi, kterou sužuje bída a nestálá politická situace. Snímky vznikly během politických konfliktů v letech 2002 až 2005.  

Jarlbro pochází za švédského jihu, fotografii studoval v New Yorku na International Center of Photography. Po několika letech se přestěhoval do Prahy, kde navštěvoval FAMU.

Na více než šedesáti klasických černobílých fotografiích zachytil strach a žal v očích Nepálců i všudypřítomnou pachuť smrti.

Ve snímcích rezonuje lidské utrpení

Na jednom záběru se lehce usmívá malá školačka, leč po boku jí stojí ozbrojený voják. Ve snímcích rezonuje lidské utrpení: vidíme pobodaného muže, který o pár minut později umřel v taxíku; vojáka, jak odhání holí vychrtlou nahou ženu; chlapce, jenž se dívá na svého mrtvého bratra.

Autor je tichým pozorovatelem – neidealizuje, jen dokumentuje stav věcí. Vydává svědectví o rozpadu jedné země, o rozpadu lidských hodnot. A dělá to s citem, bez patosu.

Olof Jarlbro: The Falling Kingdom

Nakladatelství Kant, 2008, 96 stran, 390 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám