Hlavní obsah

Divadlo Na zábradlí: Abrahámoviny

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý ve čtyři odpoledne bylo na Anenském náměstí ještě poměrně klidno. Jenom v sále Divadla Na zábradlí promítli zvláštní vydání televizního pořadu Divadlo žije! věnovaného výhradně scéně, která v těchto dnech oslavuje - podobně jako letos také Semafor - neuvěřitelné půlstoletí.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva Vladimír Vodička, Václav Havel, Ivan Vyskočil na oslavě abrahámovin Divadla Na zábradlí

Článek

Před devíti měsíci se zavázala herečka Magdalena Sidonová, že dítě, které počala, se narodí přesně na den oslav padesáti let Divadla Na zábradlí - tedy 9.prosince. Závazek se jí podařilo splnit. Dcera Rebeka se na svět prokřičela těsně před devatenáctou hodinou. V kuloárech zaznamenali novináři jenom povzdech ředitelky Doubravky Svobodové, že tedy přece jenom Magdalena mohla svou dcerušku pojmenovat Na zábradlí Sidonová. Pak jí to ale kolegové rozmluvili.

Vypočítávat osobnosti, které před půl stoletím stály u zrodu Divadla Na zábradlí, bylo by nošením dříví do lesa. Tak snad jenom pro ty mladší: Ivan Vyskočil, Jiří Suchý, Ladislav Fialka. Patří k nim i nejdéle sloužící ředitel a herec v bývalém Československu: Vladimír Vodička (ředitel), Jan Přeučil (herec) - oba pobyli Na zábradlí 33 let.

Gratulanti až za roh

Zmínit se o zástupu gratulantů, kteří přišli oslavit abrahámoviny Divadla Na zábradlí, to by byl seznam až za roh. Na Starém Městě se stát nedalo, všichni se pochopitelně vtěsnali do divadla.

Zastavil se i někdejší kulisák, později dramaturg a dramatik Václav Havel. V tlačenici bylo možné zahlédnout Bartošku, Smoljaka, Kačera, Steigerwalda, Rumla, Suchařípovou, desítky osobností, které se dotkly nebo aspoň obdivovaly některou z fází jedné z nejproslulějších českých scén, ať už éry Grosmannovy, Schormovy, Léblovy, Pitínského, Ornestovy, Pokorného...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám